Rozhorčená Pula: Istria taká nie je a nikdy nebude!

Šéf Istrijskej župy Boris Miletić odsúdil dva činy vandalizmu, ku ktorým došlo v Pule za posledných pár dní.

10.09.2022 06:00
Chorvátsko, Pula, koloseum, NEST1 NEPOUZI Foto:
Chorvátsko, Pula
debata

Čarovné mesto na západe Chorvátska je okrem krásnych pláží známe aj svojím majestátnym amfiteátrom z rímskych čias. Napriek svojej kráse sa stalo terčom vandalov, a to hneď opakovane.

Takmer 60-tisícové mesto na pobreží Benátskeho zálivu, ktoré každoročne priláka tisíce spokojných turistov, sa dočkalo nepríjemných atakov na svoje pamiatky.

Výtržníci najprv zvrhli bustu partizánskeho bojovníka Lina Marianiho a neskôr namaľovali na športovú halu „Mate Parlov“ nacistické symboly.

Miletić povedal, že Istria bola opäť svedkom hanebných činov vandalizmu. Stalo sa to navyše v týždni 80. výročia založenia prvej istrijskej partizánskej jednotky a pred udalosťami, ktoré pripomínajú znovuzjednotenie Istrie s Chorvátskom.

„Istria taká nie je a nikdy nebude,“ povedal.

„Istrijčania sú obzvlášť hrdí na to, že antifašizmus bol a zostáva súčasťou našej identity, a my neprijímame žiadnu alternatívu,“ povedal Miletić a vyjadril nádej, že páchateľov sa podarí nájsť a potrestať.

Chorvátsko Bosna Čína most Pelješacký otvorenie Čítajte viac Chorváti otvorili Pelješacký most veľkolepo. Pozrite si fotogalériu počítač, práca, notebook, dovolenka Čítajte viac Splnil sa vám sen! Chorvátsko otvára dedinu pre digitálnych nomádov, nájom poteší Zátoka Stiniva, ostrov Vis, Chorvátsko Čítajte viac Najlepšie tajné pláže Chorvátska: Raj pre tých, čo hľadajú ticho a pokoj
debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #pula