Slovákom sa od rodičov stále nechce, najmä mužom. Horšie sú na tom len Portugalci a Chorváti. Vedci majú vysvetlenie

Podľa Eurostatu sa priemerný Slovák sťahuje z "detskej izby" vo veku 30,9 roka. Toto číslo je vyššie len v Chorvátsku, kde mladí opúšťajú rodičovský domov vo veku 33,3 roka, a v Portugalsku, kde trávia dospelé deti čas do veku 33,6 roka.

14.09.2022 06:00
matka a syn, rodina Foto:
debata

Naopak, najskôr odchádzajú z teplého hniezda mladí Švédi, a to vo veku 19 rokov. Vo Fínsku sa potomkovia odoberú od rodičov v priemere vo veku 21,2 roka, Dáni si hľadajú vlastné bývaie ako 21,3-roční a Estónci majú pri odchode z domu 2,7 roka.

Štatistiky Eurostatu ukazujú drastické rozdiely medzi krajinami v opúšťaní rodinného domu medzi mladými ľuďmi.

Vo väčšine krajín západnej a severnej Európy mladí ľudia odchádzajú od rodičov v priemere pred 20. rokom života. Na druhej strane v južných a východných krajinách tento priemer stúpa do konca 20. alebo začiatku 30. rokov.

Hlavnými dôvodmi neskorých odchodov sú podľa odborníkov ekonomické príčiny. Mladí ľudia v týchto krajinách častejšie pracujú na dobu určitú a dostávajú nižší plat.

Piran. 09.08.2020. Scenic view of the town of Piran with the main square of Tartini, old colorful buildings with red roofs and the Adriatic Sea with yachts in the coast of Slovenia. Travel concept Čítajte viac CNN zverejnil zoznam 15 najkrajších malých miest Európy: Od Piranu cez Tarnov až po Reine

Pri takomto pracovnom pomere je ťažké získať úver, ktorý je potrebný na kúpu nehnuteľnosti. Bývanie je navyše drahé a nie sú k dispozícii nájomné byty.

V týchto krajinách potom ostáva žiť čoraz menej mladých ľudí, odchádzajú za hranice hľadať lepšie podmienky.

Zaujímavé je, že štatistiky ukazujú, že muži v Európskej únii opúšťajú rodinný dom neskôr ako ženy. V priemere majú 27,4 roka, ženy 25,5 roka. Tento trend je prítomný vo všetkých krajinách, tvrdia európski štatistici.

Je to najmä pravdepodobne preto, že ženy sa vydávajú a opúšťajú svoje domovy skôr.

single, cestovanie, kufre, cesta, stopovanie, žena, sama, zbalená, pobalená, dovolenka Čítajte viac Ktorá krajina má najsilnejší pas na svete? Slovensko je až 9. v rebríčku

Muži opustili svoj rodičovský dom v priemere po 30. roku života v 11 krajinách EÚ (Chorvátsko, Portugalsko, Slovensko, Bulharsko, Grécko, Slovinsko, Taliansko, Malta, Španielsko, Rumunsko a Poľsko), zatiaľ čo u žien je to len v 2 krajinách (Portugalsko a Chorvátsko).

Najväčší rodový rozdiel panuje v Rumunsku, kde mladí muži odchádzajú vo veku 30,3 rokov a ženy vo veku 25,6 rokov (4,7-ročný rozdiel medzi pohlaviami), nasledovalo Bulharsko (rozdiel 3,5 roka), kde muži odchádzali vo veku 32,0 rokov a ženy vo veku 28,5 rokov.

Naopak, Švédsko, Dánsko a Írsko zaznamenali najužšie rozdiely medzi mladými mužmi a ženami opúšťajúcimi rodičovský dom: 0,4, 0,5 a 0,9 roka.

Rodový rozdiel bol výraznejší v krajinách, kde mladí ľudia odchádzajú z rodičovského domu neskôr a menej zreteľný v krajinách, kde odchádzajú skôr.

Ukrajina / Zákop / Vojak / Luhansk / Čítajte viac Naivné? Neúctivé? 22-ročný študent odcestoval na Ukrajinu pre zábavu čočík, čína, mall.tv Čítajte viac Vyhliadka na Severnú Kóreu: Odvážny Čech vám ukáže hranicu KĽDR, Ruska a Číny

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sťahovanie