V Rusovciach sa v sobotu uskutoční ďalší ročník podujatia Rímske hry

V bratislavských Rusovciach sa v sobotu 10. septembra uskutoční ďalší ročník podujatia Rímske hry. Informuje o tom prednostka miestneho úradu Martina Zuberská.

08.09.2022 09:00
debata

Tohtoročné Rímske hry sa budú konať ako oslava zápisu rusovskej antickej Gerulaty do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

„Návštevníkov privítajú doboví obyvatelia a legionári z antickej Gerulaty, ktorí prostredníctvom príbehov priblížia históriu, život a rôzne zaujímavosti z obdobia mocného rímskeho impéria,“ uvádza starostka Rusoviec Lucia Tuleková Henčelová.

Podujatie začne o 13:00 pri múzeu Antická Gerulata zážitkovým sprievodom Rimanov, na ktorom sa zúčastní viac ako 100 účinkujúcich zo Slovenska, Česka, Poľska a Nemecka.

„Vďaka zážitkovým predstaveniam pred očami divákov ožijú hrdinské báje antického Ríma, príbeh o putovaní mladého Gala a vyvrcholia hlavným bodom programu Roma Invicta, ukážkou cvičení rímskych vojenských jednotiek a vzburou gladiátorov,“ dodáva starostka Rusoviec.

O 19:30 v parku kaštieľa v Rusovciach čaká návštevníkov premiéra slovenského historického dokumentárneho filmu Geruca.

Ten rozoberá život Rimanov na južnej strane Dunaja, ktorí obývali severnú hranicu Rímskej ríše pred 1700 rokmi a vybudovali tu viacero miest a vojenských kastelov, pričom jedným z nich bola práve rusovská Gerulata.

„Príbeh filmu Geruca je o dvoch rímskych bratoch a ich láske ku krásnej Germánke,“ priblížila Zuberská.

Podujatie organizuje Mestská časť Bratislava-Rusovce v rámci projektu Gerulata – Carnuntum – Geschichte lebt/Zažite históriu a je spolufinancované z programu Interreg V-A Slovenská Republika – Rakúsko.

Finančne ho podporili Bratislava Tourist Board, Bratislavský samosprávny kraj, Bratislava Region Tourism, Bratislavské kultúrne a informačné stredisko a Múzeum mesta Bratislavy.

čočík, čína, mall.tv Čítajte viac Vyhliadka na Severnú Kóreu: Odvážny Čech vám ukáže hranicu KĽDR, Ruska a Číny lízanka - farbivá v sladkostiach Čítajte viac Hľadáte šťastie? Na Slovensku ho veľmi niet. Medzi 150 krajinami sme nezahviezdili
debata chyba
Viac na túto tému: #Gerulata #Rusovce