Nový komplex Hodvábna cesta Samarkand odhalí tajný recept na morušový papier

Druhé najväčšie mesto v Uzbekistane, ktoré leží v údolí rieky Zarevšan, na hranici púšte Kyzylkum, je zároveň jedným z najstarších miest krajiny. Samarkand zažil najväčší rozmach počas vlády Ulugbeka, ktorý tu otvoril najlepšie svetové observatórium so 100 učencami.

15.10.2022 06:00
debata

Pre moslimov je Samarkand alternatívou Mekky, za život by správny moslim mal vykonať cestu do Mekky, alebo päť ciest do Samarkandu.

Od roku 2001 je toto mesto zapísané na zozname Svetového dedičstva UNESCO a od teraz je pripravené prezentovať svetu svoj pôvab aj novým turistickým centrom.

Hodvábna cesta Samarkand ponúka niekoľko moderných hotelov aj obrovské kongresové centrum, ktoré majú prezentovať tradičnú pohostinnosť Strednej Ázie.

V srdci Hodvábnej cesty Samarkand sa skvie moderná interpretácia stredovekého mesta s názvom Večné mesto.

Podľa kurátora tohto historického etnografického parku je komplex zaujímavý tým, že ho ručne vyrobili uzbeckí remeselníci, umelci, remeselníci, šikovní drevári, keramikári, čo z neho robí ukážku toho najlepšieho z regiónu.

Mesto žije práve vďaka týmto remeselníkom, ktorí tu žijú a pracujú a budú vítať hostí. Každý región Uzbekistanu má svoj vlastný štýl a mnoho z tvorcov cestovalo po krajine, aby študovali tradičné umenie – keramiku či výrobu slávneho samarkandského hodvábneho papiera.

Ten sa tu vyrábal už v časoch Veľkej hodvábnej cesty pred storočiami a bol známy po celej Európe. Jeho tvorba je mimoriadne komplikovaným procesom.

Samarkandský hodvábny papier sa vyrába z kôry moruše, ktorá sa najskôr dlho varí, potom drví, čo si vyžaduje dlhé hodiny práce.

Napriek tomu je potrebné udržiavať staré tradície nažive, aby sa zachovalo dedičstvo predkov. Práve na takýto papier písali kaligrafi z čias Veľkej hodvábnej cesty a umelci kreslili ich miniatúry.

Remeselníci z Večného mesta veria, že Hodvábna cesta Samarkand a remeselnícke Večné mesto budú čoskoro známe po celom svete.

Uzbekistan, Samarkand Čítajte viac Izolovaný Uzbekistan sa otvára. Tajomný Samarkand strážia dvojičky na segwayi Itfaiye Caddesi, Turecko, Istanbul, korenie, trh, koreniny, predaj, predavač, bazár, čaje, Turek Čítajte viac Prejdite sa jednou z najnavštevovanejších atrakcií sveta – Veľkým bazárom v Istanbule

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Uzbekistan