Tu je 10 najlepších miest pre cyklistov: 9 z nich je v Európe, takto vyzerajú

Okrem dlhodobých milovníkov pedálov sa v posledných dvoch pandemických rokoch dali na cyklistiku aj noví nadšenci tohto nie len športu, ale aj mimoriadne praktickej mestskej dopravy. Ak to počasie čo i len trocha dovolí, niet nad oslobodzujúci pocit presúvať sa ulicami rýchlo, efektívne a ekologicky a navyše si vychutnávať čaro mesta z novej perspektívy.

28.10.2022 06:00
debata

Vlády na celom svete sa snažia znížiť emisie uhlíka, a tak čoraz viac miest povzbudzuje ľudí, aby zanechali autá a nasadli na bicykle. Pribúdajú kilometre nových cyklochodníkov a bezpečných trás.

Čočík, Čína, mall.tv Čítajte viac Našli sme miesto, kde skutočne "nič nie je"! Čo objavil Čech v čínskom zapadákove?

Ktoré mestá sú však pre cyklistov úplne najpriateľskejšie? Podľa tohtoročného Global Bicycle Cities Index sú to v drvivej väčšine tie v Európe.

Z 90 posudzovaných miest po celom svete vznikol rebríček na základe šiestich hlavných parametrov: percento používateľov bicyklov, poveternostné podmienky, kriminalita a bezpečnosť (nehody a krádeže bicyklov), infraštruktúra, možnosti zdieľania bicyklov a špeciálne udalosti ako „zelené dni bez áut“.

deti, bicykle, Zuberec, škola Čítajte viac Za 195 miliónov eur z programov MIRRI pribudlo 3000 kilometrov cyklochodníkov

Mestá takto získali body od 0 do 100, čiže čím vyššie skóre, tým priaznivejšie podmienky pre cyklistov.

Európske mestá sa umiestnili na čele rebríčka najmä vďaka kvalitným cyklotrasám a vhodným poveternostným podmienkam, čiže je tu najviac dní, keď sa dá vytiahnuť bicykel.

V tejto súvislosti nie je veľkým prekvapením, že do top 20 sa nedostalo ani jedno mesto z USA – najlepšie sa umiestnilo San Francisco na 39. mieste, Portland (41.), Seattle (50.), Washington DC (53.), Los Angeles (57.), Boston (61.), New York (67.), Chicago (71.) a Detroit (72.).

Neuschwanstein Čítajte viac Víkendová chata? Tieto slovenské a české zámky si môžete kúpiť. Cenovky vás prekvapia

Tu je 10 najlepších miest na svete pre cyklistov:

10. Hannover, Nemecko

Nemecké mesto v Dolnom Sasku má nádherné parky, ktoré sa dajú skvelo navštíviť a prezrieť práve na bicykloch. Hannover sa dostal do top 10 tohtoročného rebríčka vďaka kvalitnej infraštruktúre a podujatiam propagujúcim cyklistiku, vrátane „dní bez áut“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Cyklisti #bicykle