Tajomstvá hradu Balmoral, kde zomrela kráľovná: Komu bol primalý a ako súvisí so smrťou Diany?

Viete, kde býva kráľovská rodina? Napadne vám ako prvý Buckinghamský palác? Nuž, kráľovskej rodine patrí neskutočne veľa sídel - desiatky obrovských hradov, palácov, chát a pozemkov. A každá rodina má svoj domov... Domisko. Ako vyzerá kráľovnin obľúbený škótsky Balmoral?

13.09.2022 06:00
Zámok Balmoral, Škótsko, sídlo, Británia, hrad Foto:
Hrad Balmoral
debata

Alžbeta II. trávila týždeň v Buckinghamskom paláci, víkendy na hrade Windsor

Kráľovná Alžbeta II. a jej manžel, princ Philip, vojvoda z Edinburghu, trávili väčšinu času v Buckinghamskom paláci.

Palác, pôvodne nazývaný Buckingham House, bol postavený pre vojvodu z Buckinghamu v roku 1703 na pozemku v City of Westminster v Londýne.

Kráľ Juraj III. kúpil nehnuteľnosť v roku 1761 ako rezidenciu pre kráľovnú Charlotte a vtedy sa stala sa známou ako Queen's House.

V roku 1837, po korunovácii kráľovnej Viktórie, sa palác stal oficiálnym sídlom monarchie. Odvtedy až po dnes je hlavným sídlom panovníka Veľkej Británie.

Palác je pomerne veľký, pozostáva zo 775 jednotlivých miestností vrátane 19 súkromných izieb, početných spální a kancelárií a 78 kúpeľní.

Turisti pred Buckinghamským palácom v Londýne. Foto: SITA/AP, Frank Augstein
Alžbeta II., Buckinghamský palác Turisti pred Buckinghamským palácom v Londýne.

Zosnulá kráľovná však často chodievala na víkend do zámku Windsor. Hrad Windsor bol postavený v 11. storočí vo Windsore, kde sa rozprestiera na rozľahlom pozemku.

Od čias Henricha I. je domovom vládnuceho panovníka Veľkej Británie. Ako taký je najdlhšie obývaným palácom v Európe.

Popri Buckinghamskom paláci, ktorý slúži ako hlavné sídlo panovníka, sa hrad Windsor využíval na mnohé štátne podujatia a hostil hodnostárov vrátane bývalého prezidenta USA Baracka Obamu, juhoafrického prezidenta Thabo Mbekiho, jordánskeho kráľa Abdullaha II. a mnohých ďalších.

Hrad prežil nemecký bleskový útok a v tom čase slúžil ako útočisko kráľovskej rodiny. Prežil aj ničivý 15-hodinový požiar v roku 1992, museli ho však opraviť. Doposiaľ zostáva jednou z najobľúbenejších turistických atrakcií Anglicka.

Hrad Windsor sa nachádza v grófstve Berkshire.... Foto: SITA/AP, Frank Augstein
Alžbeta II., Windsor Hrad Windsor sa nachádza v grófstve Berkshire. Je najväčším obývaným hradom na svete a zároveň najdlhšie obývaným hradom od doby Viliama I. Dobyvateľa, ktorý žil v 11. storočí.

August a september si užívala Alžbeta II. na hrade Balmoral

Kráľovná Alžbeta mala okrem Buckinghamského paláca a hradu Windsor na výber aj pobyt v Škótsku. Počas augusta a septembra sa presťahovala do svojho tretieho domova, na hrad Balmoral.

Hrad sa nachádza v Royal Deeside, Aberdeenshire, neďaleko mestečka Crathie. Nachádza sa v čarovnom národnom parku Cairngorms National Park na brehu rieky Dee.

Fotografia hradu Balmoral v Royal Deeside,...
Charles a Camilla sa idú zúčastniť na dvoch...
+11Snehové podmienky v Braemar, Škótsku, vo...

Britská kráľovská rodina obýva rezidenciu od roku 1852, keď ju kúpil princ Albert pre svoju manželku, kráľovnú Viktóriu.

Vzhľadom na povahu tejto kúpy je nehnuteľnosť súkromným majetkom kráľovskej rodiny a nespadá pod korunný majetok.

Balmoral je pomerne veľký; leží na 200 kilometroch štvorcových pôdy. Zaujímavosťou je, že pre potreby Viktórie sa vtedy zdal primalý. Súčasné budovy objednal a dokončil v roku 1856 architekt William Smith z Aberdeenu.

Kým pobývala kráľovná v auguste a septembri v rezidencii, areál bol pre verejnosť uzavretý, návštevníci si ho mohli prezrieť od apríla do konca júla.

Veľká časť hradu zostala pre turistov aj tak uzatvorená, ale návštevníci mohli vstúpiť a pozrieť si napríklad majestátnu tanečnú sálu.

Kráľovská rodina sa na hrade nachádzala aj počas smrti princeznej Diany.

Počas svojho vládnutia využívala kráľovná Alžbeta II. na stretnutia s premiérmi Buckinghamský palác. No tento rok bol iný – 6. septembra 2022 prijala odchádzajúceho premiéra Borisa Johnsona v Škótsku na Balmorale a krátko po ňom aj novú predsedníčku vlády Spojeného kráľovstva, Liz Trussovú, s ktorou vznikli posledné fotky kráľovnej, ktoré sa dostali na verejnosť.

A práve na tomto svojom obľúbenom hrade kráľovná Alžbeta II. aj zomrela.

Na tejto fotografii zo 14. novembra 1952 pózuje...
Britská kráľovná Alžbeta II. sa prechádza v...
+2V septembri 1960 sa britská kráľovná Alžbeta...

Charles a Camilla žijú v Clarence House v Londýne

Predtým, ako sa Charles stal kráľom Karolom III., princ z Walesu, a jeho manželka Camilla, vojvodkyňa z Cornwallu, bývali v Clarence House vo Westminsteri v Londýne.

Clarence House susedí so St James's Palace a zdieľa impozantnú záhradu tohto paláca. Pár sa presťahoval do rezidencie v roku 2002.

Princovia William a Harry tiež žili istý čas, ako mladí, v Clarence House. Dom bol pôvodne postavený v roku 1827 pre vojvodu z Clarence, ktorý sa v roku 1830 stal kráľom Williamom IV. Clarence House si vybral za svoj domov namiesto St James's Palace, ktorý považoval za príliš malý pre svoje potreby.

EasyJet Čítajte viac Letisko muselo pozastaviť všetky prílety: Vlna horúčav roztopila dráhu

V Clarence House sídlili rôzni členovia kráľovskej rodiny až do druhej svetovej vojny, keď budova utrpela rozsiahle škody pri bleskovej vojne.

V roku 1942 sa budoval premenila na ústredie Červeného kríža.

Po skončení konfliktu sa budova vrátila do kráľovských rúk a stala sa sídlom princeznej Alžbety a jej manžela princa Philipa, ktorí sa z domu odsťahovali v roku 1953, keď nastúpila na trón.

Clarence House je otvorený pre verejnosť iba jeden mesiac každé leto. Dom pozostáva zo štyroch poschodí s niekoľkými izbami, ktoré môžu návštevníci vidieť.

William a Kate žijú v Kensingtonskom paláci v Londýne

William a jeho manželka Catherine žijú so svojimi tromi deťmi, Georgeom, Charlotte a Louisom v apartmáne 1A v Kensingtonskom paláci.

Palác sa nachádza v Kensingtonských záhradách, v kráľovskej štvrti Kensington a Chelsea v Londýne.

Kráľovská rodina využívala nehnuteľnosť ako rezidenciu od 17. storočia, no veľká časť pozemkov je prístupná verejnosti, vrátane salónikov.

Viedeň, Rakúsko, Chrám sv. Karla Čítajte viac Najlepším mestom na život je Viedeň. V top 10 rebríčka dominuje Európa

Kaštieľ postavil Sir George Coppin v roku 1605 a získal ho kráľ William a kráľovná Mary v roku 1689. Odvtedy sa areál paláca a rôzne budovy rozširovali a zušľachťovali.

William a Kate bývajú v 20-izbovom štvorposchodovom byte, ktorý predtým obývala princezná Margaret. Pár sa do nehnuteľnosti presťahoval v roku 2013 po renovácii, ktorá údajne stála 1 milión libier.

Podľa Daily Mail sa „pýši veľkorysým obytným priestorom vrátane piatich prijímacích miestností, troch hlavných spální, šatní a kúpeľní, nočnej a dennej detskej izby, spální pre zamestnancov a "vedľajších“ izieb."

Pár vo svojom dome prijal už množstvo hodnostárov a celebrít, vrátane bývalého prezidenta USA Baracka Obamu a jeho manželky Michelle.

Harry a Meghan žijú v Montecite, California USA

Harry a jeho manželka Meghan žili niekoľko mesiacov po svadbe v Nottingham Cottage na pozemku Kensingtonského paláca v Londýne.

Pár sa potom presťahoval do Frogmore Cottage vo Windsore, ktorý bol predtým domovom kráľa Edwarda VIII. a jeho manželky Wallis Simpsonovej, ktorá sa narodila v Amerike.

V roku 2020, keď Harry a Meghan oznámili, že sa vzdávajú svojich povinností ako členovia kráľovskej rodiny, strávili krátky čas v Kanade a potom sa so svojím synom Archiem presťahovali do Los Angeles v Kalifornii.

Odtiaľ sa presťahovali asi 90 minút na sever do sídla v Montecite v Kalifornii, neďaleko Santa Barbary. Veľký dom je postavený v stredomorskom štýle a jeho kúpna cena bola odhadom 14,7 milióna dolárov.

Má deväť spální, 16 kúpeľní, divadlo, knižnicu, posilňovňu, výťah, tenisový kurt, kúpalisko a bazén a detské ihrisko.

tropická pláž, Indonézia, Bali, dovolenka, cestovanie, leto, lode, more, člny Čítajte viac Taliansko zhabalo ruským oligarchom vily a jachty za 143 miliónov. Pozrite sa na ne! Ukrajina, chrámy, veže, strechy Čítajte viac Deväť zaujímavostí o Ukrajine: Najnavštevovanejšia reštaurácia, najkrajší jazyk, z piva výbušniny Ukrajina / Zákop / Vojak / Luhansk / Čítajte viac Naivné? Neúctivé? 22-ročný študent odcestoval na Ukrajinu pre zábavu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kráľovná Alžbeta II. #Balmoral