Jordánsky klenot zvaný Petra

Jordánsko patrí medzi najkrajšie krajiny ležiace v oblasti Blízkeho Východu. Zaujme nielen krásou svojich historických miest, farebnými púšťami, nádhernou krajinou ale aj pamiatkami. Či už chcete okúsiť jordánske pláže, vykúpať s vo vlnách Červeného či Mŕtveho mora, zažiť púštne dobrodružstvo alebo objavovať čarokrásnu Petru, v Jordánsku nájdete všetko.

13.09.2022 00:00
BUBO, Petra, pr, nepouzivat Foto:
Slávna Pokladnica alebo ak chcete Khazneh je mimoriadne fotogenická stavba a ak budete chcieť, môžete si spraviť aj podobnú fotografiu. Vieme, kam treba ísť.

Skalné mesto a vzácna archeologická lokalita, je jedným z novodobých divov sveta. Petra sa právom ocitla na Zozname UNESCO. Veď je klenotom Jordánskeho kráľovstva. Tak ako si nevieme predstaviť Indiu bez Tádž Mahálu, Čínu bez Veľkého čínskeho múru, tak si nedokážeme predstaviť Jordánsko bez Petry. Mesto ukryté uprostred púšti, staroveké mesto civilizácie Nabatejcov, ležiace neďaleko dnešného mesta Wadi Musa. Dlhé stáročia nikto nevedel aké tajomstvá ukrývajú skaly Mojžišovho údolia, až sa sem napokon dostal švajčiarsky dobrodruh Burckhardt, v šikovnom prestrojení za Beduína a splynul tak s miestnymi a jeho správy obleteli celý svet.

Kedysi sa do Petry putovalo na ťavách a ak si... Foto: Tomáš Kubuš - BUBO
BUBO, Petra, pr, nepouzivat Kedysi sa do Petry putovalo na ťavách a ak si chcete skúsiť ten pocit, koráb púšte vás prašnými uličkami Petry vezme aj dnes.

Skryté poklady Petry

Hneď na úvod vás čaká prechod neveľký priestorom medzi skalami, ktorý sa neustále vlní ako kamenný had, prechod údolím Siq. Na jeho konci sa odrazu začne vynárať slávna Pokladnica. Toto miesto je opradené legendami. Po bokoch stavby si môžete všimnúť do skál vytesané výstupy, ktoré slúžili ako rebrík, tadiaľto chodili hore dolu a vysekávali túto stavbu priamo do skaly. Na Pokladnici zanechali beduíni aj guľky po streľbe, verili šíriacej sa povere, že budova ukrýva poklad a pokúšali sa rozstrieľať jej vrchnú časť v presvedčení, že im tento poklad vydá. Nič také sa nestalo, ale legenda o pokladnici traduje naďalej, v skutočnosti je však jednou zo vzácnych hrobiek. Vďaka svojej veľkoleposti sa mnohí domnievajú že ide dokonca o kráľovskú hrobku.

Tipy na Petru prinášame aj v BUBO blogoch.

Oddýchnite si v Petre na malú chvíľku pri... Foto: Tomáš Kubuš - BUBO
BUBO, petra, pr, nepouzivat Oddýchnite si v Petre na malú chvíľku pri kanvičke beduínskeho čaju s vetvičkou mäty. Je sladký, sladší, než by ste si ho pripravili sami, ale do tohto prostredia sa mimoriadne hodí.

Pešia prehliadka plná zážitkov

V Petre je k dispozícii viacero turistických chodníkov. Ak sa rozhodnete pokračovať až na koniec, odmení vás pohľad na kláštor Ed Deir. Je to bezpochyby, jedna z najúchvatnejších stavieb celej Petry. Kým Pokladnica je ukrytá medzi skalami, kláštor Ed Deir je na otvorenejšom priestranstve. Pokojnejšia atmosféra tohto miesta pridáva čaro jeho magickej atmosfére tým, že je ďalej od davu turistov. Ponúka naozaj autentický pohľad na tento kus fascinujúcej histórie. Tieto miesta očarili aj filmových producentov, natáčali sa tu Transformeri a aj Indiana Jones. Zážitkom je aj nočná návšteva Petry, vtedy sa mesto rozsvieti plamienkami tisíc sviečok a vy budete mať naozaj pocit, že ste pred jedným z divov sveta.

Ochutnáte aj jordánske špeciality? Takto krásne... Foto: BUBO
BUBO, petra, pr, nepouzivat Ochutnáte aj jordánske špeciality? Takto krásne nám naservírujú tradičný hummus s jahňacím mäsom a píniovými orieškami.

Beduíni – obyvatelia Petry

Pôvodní obyvatelia Petry sú známi ako Beduíni – ľudia púšte. Je pre nich typický kočovný život. Väčšina beduínov sú moslimovia. Keď brázdia piesočné cesty púšte na džípoch, môžete z ich rádií počuť zvolávanie k modlitbe a vidieť ich v tradičnom oblečení.

Pri návšteve Jordánska nevynechajte prehliadku najfarebnejšej púšte Blízkeho Východu – Wadi Rum. Tá vás upúta rôznymi skalnými formáciami. Hovorí sa o nej ako o krajine z Marsu. Piesok tu hrá farbami, jedná časť je žltá, druhá zase ohnivo červená, môžete si tu vyskúšať sandboarding alebo stráviť noc v púšti a prespať v beduínskom kempe.

Pyramída v Jordánsku? Zdá sa vám to alebo je to... Foto: Tomáš Kubuš - BUBO
BUBO, Petra, pr, nepouzivat Pyramída v Jordánsku? Zdá sa vám to alebo je to skutočné? Wadi Rum je plné krásnych a bizarných pohľadov. Skaly, pieskové duny, krajina pripomínajúca Mars, ťavy aj Beduíni.

A aká by to bolo návšteva Jordánska bez kúpania sa v jednom z jeho morí, kým Červené more ukrýva nádherný podmorský svet, Mŕtve more je úplným unikátom. Je to fenomén, ktorý vďačí za svoje meno Rimanom, práve oni si všimli , že v mori nežijú žiadne ryby a dokonca tu neplávajú žiadne lode. Dnes už vieme, že jeho bahno a extrémne slaná voda má liečivé a blahodarné účinky.

Každého si podmaní niečo iné, či už to bude dychberúci novodobý div sveta, pokoj a ticho uprostred púšte, stretnutia s domácimi alebo unikátny stret kultúr. Veríme že aj vám sa Jordánsko dostane pod kožu.

chyba