Rozprávkové Turecko

Istanbul, mesto ktoré bolo v časoch svojej najväčšej slávy stredom celého sveta a ktorého omamnú atmosféru, náboženskú a politickú moc obdivoval priam každý.

20.09.2022 00:00
BUBO, Istanbul, pr, nepouzivat Foto:
Modrá mešita dominuje panoráme Istanbulu a vidno ju z mnohých častí mesta.

Fotogenické miesta plné príbehov

Beyoglu je štvrť v európskej časti Istanbulu, kde kedysi žili bohatí talianski kupci, európski diplomati a osmanské elity. Bola miestom, kde sa nachádzali honosné sídla, ktoré obdivoval samotný sultán. Budovy v štýle art nouveau odkazujúce na slávnu históriu a štvrte sa stále nachádzajú v okolí ulice Istiklal. Tu nájdete aj slávnu Galatskú vežu, postavili ju Janovčania, ktorí v 14. storočí, v niekdajšej Pere obchodovali a žili. Veža kedysi slúžila ako väzenie a pozorovateľňa, dnes vám ponúkne výhľad na historické mesto.

Čo vidieť v Istanbule? Inšpiráciu nájdete aj v našom blogu.

Galatská veža a štvrť Beyoğlu. Foto: Tomáš Kubuš — BUBO
BUBO, Istanbul, pr, nepouzivat Galatská veža a štvrť Beyoğlu.

Ďalším fotogenickým miestom Istanbulu je záliv známy ako Zlatý roh, miesto plné rybárov chytajúcich ryby. Všade nájdete nápisy o zákaze rybolovu, ktoré zjavne nikoho netrápia. Zlatý roh podľa všetkého dostal svoje meno podľa zlatých kupol byzantských kostolov, ktoré sa odrážali v jeho pokojných vodách. Prešibaní Byzantínci v čase obliehania mesta šikovne využili tento prístav, natiahli cez neho obrovskú reťaz. Nepriateľské lode tak nemohli do zálivu priplávať. Dobyvateľ Konštantínopolu, sultán Mehmet, reťaz obišiel tak, že lode do zálivu dotiahol po naolejovanej ceste. V čase rozhodujúceho osmanského útoku časť obrancov mesta musela chrániť dovtedy bezpečnú časť hradieb, a počas útoku boli hlavné hradby bez obrany.

Za nákupmi do Turecka

K Turecku odjakživa patrili nákupy, preplnené námestia a prekrikovanie sa na trhoch. Na Egyptskom bazári sa kedysi predávalo oslie mlieko, sezamové semiačka, pušný prach a koreniny z celého sveta. Egyptský bazár je menší ako Veľký bazár ale rozhodne vás očarí svojou jedinečnou atmosférou a omamnou vôňou. Práve tu nájdete najlepšiu kávu v celom Turecku. Odtiaľto si domov môžete odniesť celý kávový set, zložený z fincanov a džezvy. Najznámejším bazárom v Turecku je nepochybne Veľký bazár (Kapalı Çarşı). Pod jednou strechou sa tu nachádza takmer 4500 obchodov, v ktorých nájdete všetko od kobercov, korenín, kože až po šperky za tisíce eur. Ceny sú tu nepochybne vyššie ako v iných bazároch, ale je to miesto, ktoré rozhodne stojí za návštevu, môžete sa poprechádzať medzi obchodíkmi a stratiť sa v uličkách celého bazáru. Bazár je hlučný a exotický, práve tak ako celý Istanbul.

Mestské hradby na mnohých miestach ešte stoja. Foto: Jaroslav Kondač — BUBO
BUBO, Istanbul , pr, nepouzivat Mestské hradby na mnohých miestach ešte stoja.

Významné chrámy, kostoly a mešity

Hagia Sofia, Chrám božej múdrosti, je najznámejšou a najkrajšou stavbou celého Istanbulu a Turecka. V čase svojho postavenia v roku 537 n.l. to bol najväčší kostol na svete a prvenstvo si uchoval až do dokončenia katedrály Santa Maria del Fiore vo Florencii v 15. storočí. Po dobytí Konštantínopolu Osmanmi, bola Hagia Sofia vyhlásená za mešitu a pristavali k nej štyri minarety. Mešitou zostala až do roku 1935, kedy z nej prvý turecký prezident Mustafa Kemal Atatürk urobil múzeum, súčasný prezident Erdoğan však toto nariadenie zrušil a zmenil ju naspäť na mešitu. Je úplne jedno či sa jedná o kostol, mešitu alebo múzeum, táto stavba je sama o sebe nádherná a veľkolepá.

Modrá mešita zaujme svojim krásnym interiérom. Foto: Tomáš Kubuš — BUBO
BUBO, Istanbul, pr, nepouzivat Modrá mešita zaujme svojim krásnym interiérom.

Ako to už býva vo zvyku, sultán Ahmet I. sa rozhodol vybudovať väčšiu a krajšiu mešitu, takú, ktorá by krásou a veľkosťou prekonala Hagiu Sofiu. Vyrástla tak mešita Sultanahment, častejšie nazývaná ako Modrá mešita. Namiesto obdivu sa však sultán dočkal kritiky, v čase výstavby sa územná expanzia Osmanskej ríše zastavila, a tak sultánovi chýbali na výstavu finančné prostriedky. Problém s ňou mali aj veriaci moslimovia, ktorým prekážalo, že mešita má šesť minaretov. Je to rovnaký počet, ako má Veľká mešita v Mekke. Koluje zaujímavý príbeh – sultán údajne povedal architektovi, aby postavil zlaté minarety, po Turecky altın, architekt však prepočul jedno písmenko altı, a postavil tak šesť minaretov. Vo Veľkej mešite v Mekke nechali postaviť jeden navyše a kríza ostala zažehnaná. Turisti tak môžu každý deň obdivovať majestátnu architektúru modrej mešity a hlavne jej modré kachličky z mesta Iznik, kvôli čomu dostala aj svoje pomenovanie.

Istanbul, obrovská metropola ležiaca na dvoch kontinentoch, plná farieb, zabudnutej Byzancie aj príbehov mocných Osmanov. Turecko to nie je len more, pláž, nákupy to je miesto kde sa tvorili dejiny sveta

chyba