Jesenný eurotrip? Najdrahšími mestami Európy sú Amsterdam a Benátky. Najlacnejšie vás zaskočí...

Je to prvýkrát za 15 rokov, čo západoeurópske mestá porazili mestá z východnej Európy, odhalila analýza dvadsiatky hlavných turistických destinácií.

16.10.2022 06:00
Benátky, Taliansko, gondoly Foto:
Benátky
debata

Podľa výročnej správy Post Office Travel Money ponúkajú najlepšie ceny a podmienky Atény a Lisabon, informuje Euronews.

Víkendové pobyty v Aténach teraz stoja v priemere 240 eur – o 15 percent menej ako minulý rok a sú o polovicu lacnejšie ako v Paríži, kde ceny vzrástli o 25 percent.

Benátky, Taliansko
Amsterdam, Rijksmuseum (Národné múzeum)
+7Z Atén sa dá podniknúť mnoho zaujímavých výletov.

Napriek stúpajúcim nákladom však zostalo hlavné mesto Francúzska top destináciou pre 25 percent opýtaných cestovateľov.

Hoci priemerné ceny hotelov v Lisabone výrazne vzrástli – zo 43 eur za noc v septembri 2021 na 67 eur v súčasnosti – portugalské slnečné hlavné mesto sa umiestnilo na druhom mieste v rebríčku najvýhodnejších európskych destinácií.

Nasledujú Krakov a Riga, prvú päťku uzatvára Budapešť.

NEPOUZ Barcelona Čítajte viac Všetky cesty vedú do... Španielska? Súboju európskych citybreakov dominujú dve mestá. Ktoré si vyberiete?

Na šiestom mieste žiari stovežatá Praha nasledovaná Madridom, Berlínom, Dubrovníkom a Rímom.

Je to prvýkrát, čo sa Madrid, Berlín a Rím objavili v top 10.

Ktoré európske mestá vám počas návštevy najviac vycicajú peňaženku?

Najdrahšími mestami Európy sú podľa správy Amsterdam a Benátky. Rastúce náklady na ubytovanie v dôsledku nedostatku lôžok prispeli v týchto mestách k zvýšeniu nákladov.

Monako, Monte Carlo, kasíno Čítajte viac Päť najmenších krajín: Tipnete si všetky?

Náklady na ubytovanie vzrástli o 20 percent v 15 z 20 skúmaných miest, obzvlášť prudký nárast zaznamenali v Amsterdame (104 percent), Barcelone (67 percent) a Paríži (62 percent).

Náklady na stravovanie v reštaurácii však v polovici skúmaných miest klesli. Jedlá pre dvoch v Aténach sú v priemere najlacnejšie – za 45 eur oproti 162 eur v Štokholme, kde je reštauračná strava zas najdrahšia.

Najdrahšie kultúrne zážitky sú prekvapivo v Dubrovníku, návštevy múzea, galérie a miest kultúrneho dedičstva vyjdu v priemere až na 66 eur.

Štúdia zohľadňuje celkové náklady na pobyt vrátane nápojov, trojchodového jedla pre dvoch s fľašou domáceho vína, trojhviezdičkového víkendového ubytovania na dve noci, prehliadok pamiatok a mestskej dopravy.

žena, písanie, podpis Čítajte viac Meškali 60 rokov! Doručili listy, ktoré mohli úplne zmeniť dejiny či osudy zopár ľudí

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mestá #Európa