Po dvoch rokoch je tu Oktoberfest: Čo má nové a prečo sú čašníci z ceny piva 13,80 nešťastní?

Po nútenej dvojročnej prestávke, keď svet zatvoril koronavírus, sa Oktoberfest vrátil v plnej sile do Mníchova.

20.09.2022 06:00
Nemecko, pivo, Oktoberfest Foto: ,
Oktoberfest je po dvojročnom prerušení opäť tu. Pivo bude rovnako studené a bravčové koleno rovnako šťavnaté. Ale pivovarníci a návštevníci sú pod tlakom inflácie spôsobom, ktorý si v roku 2019 len ťažko vedeli predstaviť.
debata (1)

Obrovský nemecký pivný festival, známy miestnym aj ako „Die Wiesn“ – alebo „polia“ – zaberá v metropole Bavorska obrovský priestor s názvom Theresienwiese. Táto tradícia je známa po celom svete a roky láka milovníkov piva zo všetkých krajín.

Oktoberfest nie je len o pití miestneho piva vareného z mníchovskej podzemnej vody, píše Euronews. Je to festival zábavy – od kolotočov po strelnice a nespočetné množstvo stánkov s bavorským jedlom sú lákadlom pre celú rodinu.

Pivo na 187. Oktoberfeste.
Návštevníci stoja na stole v jednom z pivných...
+14Mladí ľudia siahajú po bezplatné pivo v jednom...

Po dvoch rokoch, keď sa pivný sviatok nekonal, je teraz pre návštevníkov bez pandemických obmedzení, no organizátori si dali záležať: tohtoročné prípravné práce sa začali o tri týždne skôr ako zvyčajne, aby sa opravilo opotrebovanie alebo poškodenie stanov či inej infraštruktúry, ku ktorým mohlo dôjsť počas dlhej prestávky.

Aj mníchovský starosta Dieter Reiter priznal, že nedostatok personálu v hotelierstve a reštauráciách ovplyvnil aj plánovanie festivalu, pričom mnohé posty ostávali ešte tesne pred otvorením neobsadené.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mníchov #oktoberfest