Na bratislavskom Dullovom námestí pribudnú nové stromy aj cyklostojany

Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) odprezentoval na stretnutí s obyvateľmi zmeny, ktoré čakajú východnú časť Dulovho námestia. Obnovu námestia v Ružinove zastrešuje štvorica vysúťažených architektov, ktorí v architektonickej štúdii navrhujú priestor zjednotiť, sprehľadniť a debariérizovať. MIB informuje o pripravovaných zmenách na sociálnej sieti.

27.09.2022 11:00
debata

V rámci úprav na námestí pribudne 19 nových stromov. „Na voľnej ploche tak vznikne pobytový priestor s lavičkami a vzrastlou zeleňou, ktorá poskytne ľuďom tieň," priblížil MIB s tým, že kruhové záhony v priemere 3,6 metra budú zároveň koreňovým priestorom stromov.

Parkovacie plochy budú riešené formou lineárnej zatrávňovacej dlažby. Návrh zjednocuje námestie presunom parkovacích miest bližšie k Trenčianskej u­lici.

„Uvoľnená plocha pribudne chodcom a návštevníkom námestia," dodal MIB s tým, že počet parkovacích miest sa navýši zo súčasných 29 na 31 miest.

Zmení sa aj vedenie cyklotrasy a jej napojenie na Trenčiansku ulicu, pribudnú tiež cyklostojany.

„Celkovo príde k upokojeniu priestoru a celkovej debarierizácii, a to zjednosmernením dopravy cez námestie, prepojením podlubia okolitých budov a rozšírením plôch pre chodcov," vysvetľuje MIB.

Vytvoreniu architektonickej štúdie predchádzal participatívny proces, v ktorom sa MIB pýtal obyvateľov, ako tento priestor využívajú, a aké sú ich potreby.

Oravský hrad Čítajte viac Na Oravskom hrade sprístupnili doposiaľ ukryté podzemné chodby Krym, Lastovičie hniezdo, zámok, Gaspra Čítajte viac Jaltu založili Gréci, Lastovičie hniezdo zamilovaný nemecký barón. Krym stovky rokov vítal smotánku
debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #cyklistika