Londýn – mesto, ktoré musíte navštíviť

04.10.2022 00:00
Bubo, Londyn, pr, nepouzivat Foto:
Prehliadka Chinatownu nikdy nesklame.

Hlavné mesto Veľkej Británie, Londýn, pozná z filmov každý. Harry Potter, James Bond, príbehy Beatles či britskej kráľovnej. Jedno z najnavštevo­vanejších miest sveta, magnet pre obyvateľov celej našej planéty. Zrazu sa pred vami zjaví dvojposchodový červený autobus, telefónna búdka rovnakej farby či príslušník Kráľovskej stráže odetý do známeho kostýmu s ikonickou pokrývkou hlavy – a už viete, že ste v Londýne.

Mohli ste byť v Londýne aj desaťkrát a vždy tu objavíte čosi nové. Ruch dopravných tepien a peších zón strieda pohoda v mestských parkoch, kde vám spoločnosť budú robiť bežci a veveričky. Keď ráno prší, môžete počítať s tým, že poobede vyjde slnko, horúca krv futbalových fanúšikov strieda eleganciu anglických biznismenov.

Súčasnosť aj história

Stavby dnešného Londýna pochádzajú prevažne z viktoriánskeho obdobia a rovnako tak aj jeho najznámejšie pamiatky. Na ich návštevu potrebujete nemenej ako týždeň a stále by ste dokázali nájsť niečo nové. My vám však poradíme, ako spoznať Londýn za jediný deň.

Začnite ráno klasickými anglickými raňajkami – slanina, vajcia, hríby, pečené fazule, čierny puding a hrianka, to všetko dokopy je lahôdkou pre ústa a nabije vás energiou na celý deň.

Do londýnskeho sveta vstupujeme pri Westminsterskom paláci, ktorý je politickým centrom Londýna, domovom parlamentu a svetoznámeho Big Benu (nezmýľte si zvon s vežou Elizabeth Tower). V okolí tiež uvidíte všetko, čo je pre Londýn a prakticky celé Anglicko príznačné – červené búdky, čierne taxíky, dvojposchodové autobusy i príslušníkov čestnej stráže. Od Buckinghamského paláca, sídla nového kráľa Karola III. sa dostanete do Green Parku a ohúri vás množstvo labutí na jazere a veveričiek na priľahlých stromoch, ktoré vám budú, doslova, zobať z ruky. Na ľudí sú totiž zvyknuté.

Čo vidieť v Londýne? Je toho viac než dosť.

Trafalgar Square - jedno z najznámejších miest... Foto: Archív - BUBO
Bubo, Londyn, pr, nepouzivat Trafalgar Square - jedno z najznámejších miest v Londýne.

Londýn – mesto nabité energiou

Reklamou zahltený Piccadilly Circus je okamžite rozpoznateľný asi ako Times Square. Skvelá Národná galéria má vstup zdarma a na Trafalgar Square prekvapí množstvom holubov, a to napriek tomu, že ich lovia orly vycvičené práve pre tento úkon. Vyvezte sa tiež za vtáčou perspektívou Londýnskym okom, najznámejším ruským kolesom sveta, z ktorého dovidíte na celé mesto.

Prechádzkou po Millenium Bridge sa od oka dostanete späť na severný breh Temže. Prejdite sa ku Katedrále svätého Pavla, ktorú určite spoznáte. Mali tu totiž svadbu aj vtedajší princ Charles a lady Diana. Oproti katedrále sa týčia londýnske mrakodrapy a z nich najznámejší a najvyšší – The Shard. Zážitkom je vidieť otváranie Tower Bridge pre prechádzajúce lode a tiež priľahlú Tower of London, ktorá bola kedysi väznicou, dnes symbolom mesta.

Na obed sa zastavte v tradičnom pube. Fish and chips tu chutia celkom inak než naša vyprážaná ryba, ale ak túžite po väčšej exotike, v Chinatowne zase vyskúšate najlepšie čínske jedlo mimo Číny za super ceny. A čo popoludní? Ak budete hľadať nástupište 9 a ¾ z filmov o Harrym Potterovi, zamierte na King’s Cross a zoberte si odtiaľ aj jeden zo suvenírov. Pokiaľ vám to nestačí a chcete vidieť celebritu, určite na ňu narazíte v múzeu Madame Tussaud’s. Selfie s Morganom Freemanom, Leonardom Di Capriom, britskou kráľovskou rodinou, Lady Gaga, postavami zo Star Wars či futbalistom Diegom Maradonom – to nie je nič neobvyklé a dá sa to stihnúť za deň. Pre náročnejších milovníkov kultúry určite odporúčame jednu z najlepších zbierok svetového umenia na svete – British Museum (tiež má vstup zdarma).

Prehliadka Chinatownu nikdy nesklame. Foto: Viktor Háber — BUBO
Bubo, Londyn, pr, nepouzivat Prehliadka Chinatownu nikdy nesklame.

A čo na záver dňa? Anglicko je kolískou futbalu. A ak budete mať šťastie, zápas na štadióne Arsenalu, Chelsea či na slávnom Wembley zelektrizuje aj ľudí, ktorých futbal nudí.

Podrobnú prehliadku a tipy na Londýn nájdete na tomto linku.

chyba