Čo láka do najstaršieho chorvátskeho mesta viac ako more? Šibenik má dva zápisy UNESCO, padací most a zázračný kostol

Šibenik sa rozprestiera neďaleko Zadaru, v krásnom Šibenickom zálive, priamo pri ústí krasovej rieky Krka. Jeho domy sú rozosiate pod skalnatým kopcom, na ktorom tróni majestátna pevnosť sv. Mikuláša. Okrem čarovného výhľadu na plachetnice plaviace sa na rieke sú lákadlami pre turistov kamenné uličky mesta a katedrála v jeho centre. Množstvo pamiatok, ktoré Šibenik ponúka, je pre cudzincov zaujímavejšie ako "obyčajné" slnenie sa pri mori.

28.09.2022 06:00
debata
Šibenický most je železobetónový oblúkový...
Vedľa katedrály sv. Jakuba stojí Biskupský...
+4Renesančná radnica zo 16. storočia, Šibenik,...

Ako píše Morski, Šibenik sa teraz, po sezóne, stáva čoraz viac žiadanou turistickou destináciou. Ako jedno z mála miest na svete s dvomi pamiatkami UNESCO má toto historické dalmatínske mesto čo ponúknuť hosťom, pre ktorých slnko a more zďaleka nie sú jediným dôvodom, prečo pricestovať do Chorvátska.

Protivojnová katedrála aj pevnosť na ostrove

Šibenik je najstarším pôvodným chorvátskym mestom – prvé zmienky pochádzajú z 11. storočia, keď ho založil chorvátsky kráľ Krešimír IV., a status mesta dostalo v roku 1298.

Svoje stopy tu zanechali aj Benátky, pod ktorými bol Šibenik 300 rokov. Najväčším pamätníkom na tieto časy je katedrála sv. Jakuba, ktorá v Šibeniku, na dnešnom námestí Chorvátskej republiky, vyrástla v 15. a 16. storočí.

Katedrála sv. Jakuba v Šibeniku Foto: Gabriela Sabová
Šibenik, Chorvátsko, katedrála sv. Jakuba Katedrála sv. Jakuba v Šibeniku

Zaujímavosťou je, že na jej stavbu sa nepoužili žiadne tehly, ani drevo, vybudovali ju len z vápenca a z mramoru dovezeného z ostrova Brač.

Počas vojny v 90. rokoch katedrálu zasiahlo delo, strela poškodila strechu, no vnútri akoby zázrakom nevybuchla.

Katedrála je od roku 2000 zapísaná do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Vedľa chrámu stojí Biskupský palác z 15. storočia. Okolo neho sa Morskou bránou s reliéfom svätého Michala vychádza z námestia smerom do prístavu.

chorvátsko Krk Čítajte viac Osem miest Krku - osem dôvodov, prečo sa vybrať na dovolenku po moste na Zlatý ostrov

Oproti chrámu stojí ďalšia zaujímavá stavba – renesančná radnica zo 16. storočia, na spodku so vzdušnými arkádami a hore s veľkou lodžiou.

Nad mestom sa týči pevnosť Svätého Michala a vstup doňho zasa stráži pevnosť sv. Mikuláša na ostrovčeku Ljuljevac pred vstupom do šibenického prístavu, ktorý je s pevninou spojený padacím mostom. Zaujímavosťou je, že pevnosť sv. Mikuláša ako jediná stojí pri mori; v celom Stredomorí sú len dve také – na Malte a v Benátkach.

Pevnosť sv. Mikuláša je druhou šibenickou stavbou zapísanou na zozname UNESCO v rámci spoločného zápisu „Benátske obranné stavby z obdobia 16. až 17. storočia“.

Ani okolie Šibenika nie je nudné a ponúka hneď dve prírodné krásy – Národný park Kornatské ostrovy a na pevnine Krka s čarovnými vodopádmi.

September výborný, október na 70 %

Turistické štatistiky ukazujú, že september je v meste takmer na úrovni rekordného predpandemického roku 2019, pričom vo vnútrozemí sa darí ešte lepšie.

Potvrdzuje to aj množstvo rezervácií hotelov na najbližšie mesiace, či len letmý pohľad do ulíc Šibenika, ktoré ani na jeseň rozhodne nezívajú prázdnotou.

„Je to tu veľmi pekné, páči sa nám, historické mesto je krásne,“ povedala turistka Petra zo Slovenska. „Toto je druhýkrát, čo sme sem prišli, boli sme tu pred dvoma rokmi a teraz sme prišli do samotného centra mesta a užívame si to,“ dodal Lehnard z Holandska.

„Doterajšie čísla sú dobré, aj keď ‚trend príchodov na poslednú chvíľu‘ bol opäť prítomný počas celej tejto letnej sezóny, dokonca aj u hotelierov a súkromných prenajímateľov,“ povedal riaditeľ Turistického združenia Šibenik Dino Karadjole.

„Sme tu na štrnásť dní a máme sa tu naozaj skvele, máme vynikajúce ubytovanie, dobrých hostiteľov – ach, a toto je krásna krajina,“ povedala Berharda z Nemecka.

chobotnica, akvárium Čítajte viac Pozor na hlavonožce v Jadrane: Pri Splite je v mori 100 000 chobotníc

Hotelieri sú s pokračujúcou „sezónou“ spokojní. Fabiano Baranovic si pochvaľuje naplnenosť svojho zariadenia počas septembra. Október bude podľa neho len o niečo menej úspešný, odhaduje asi 70-percentnú naplnenosť.

Do Šibenika prichádzajú skupiny návštevníkov z Nemecka, Rakúska, Slovinska, Talianska a dokonca už aj z Ázie.

Mimosezónnym hosťom sa prispôsobuje aj ponuka hotelov. Okrem wellness zariadení lákajú turistov aj na skvelú gastronómiu, prehliadky mesta, výlety do národného parku Krka či na podujatia ako Dni olív.

rovinj, chorvátsko, leto, dovolenka, Istria, more Čítajte viac Víťaz rebríčka je jasný! Najkrajšie európske plážové mesto nájdete v Chorvátsku auto, dovolenka Čítajte viac Rozprávkové hrady, neznámy juh Dalmácie, tajomné Slavónsko... 3 prekvapivo skvelé roadtripy po Chorvátsku

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Šibeník