Vianočný trh v susednej metropole zachraňujú na poslednú chvíľu: Stihnú ho pripraviť do adventu?

Ešte je len september, ale prípravy adventných podujatí s vôňou škorice a horúceho jablka sú vo všetkých väčších mestách už v plnom prúde. Do toho sa však v médiách objavili správy, že susedná metropola si tento rok predvianočné podujatie, ktoré navštevuje aj mnoho Slovákov, neužije.

30.09.2022 06:00
Budapešť, Maďarsko, bicykel, vianoce, vianočné... Foto:
Budapešť má čarovnú predvianočnú atmosféru, súčasťou ktorej sú aj adventné trhy.
debata

Vianočný trh na námestí Vörösmarty je pravdepodobne najznámejšou predvianočnou udalosťou maďarskej metropoly. Stovka stánkov ponúka verené víno, ale aj známe maďarské delikatesy.

Aj keď vlani, počas horších čísel pandémie, sa trh po ročnej kovidovej pauze zasa konal, tento rok to už-už vyzeralo na ďalšiu absenciu.

Nezisková spoločnosť Budapest Brand, ktorá organizuje adventné trhy v maďarskej metropole už 20 rokov, a samospráva piateho obvodu, ktorý po novom spravuje aj známe námestie Vörömarty, sa totiž nevedeli dohodnúť na podmienkach konania podujatia.

teplo, leto, horúčava, Čítajte viac Vtáky padajú z neba, koníky sa varia v mori: Kuvajt bude o pár rokov neobývateľným

Organizácia takéhoto podujatia si, samozrejme, vyžaduje mesiace príprav – od výberu tých najlepších predajcov až po zabezpečenie samotných stánkov – okres by to teda sám nezvládol, aspoň nie tohtoročné podujatie.

Aj keď medzi magistrátom hlavného mesta a vedením okresu existujú politické nezrovnalosti, nie sú dôvodom nezhôd. Napi.hu uviedol, že magistrát a Budapest Brand spolu rokovali viackrát, ale rozhovory zlyhali.

Budapest Brand by totiž prevzal organizáciu iba vtedy, ak by mohol podpísať zmluvu na 2 roky, a tak poverenie od mesta nedostal.

Na prípravy vianočných trhov už nie je čas, povedal Csaba Faix, manažér Budapest Brand. Piaty obvod však vyhlásil, že skúsi vymyslieť náhradný plán. Čas hrá proti nemu, takže ak chce horúci punč a voňavé dobroty na námestie vrátiť, musí sa poponáhľať.

stanica, muž, kufor, cestovanie Čítajte viac Tu je rebríček najsilnejších pasov sveta (ovplyvnený vojnou na Ukrajine). Kde sú slovenské? Banská Štiavnica Čítajte viac Šesť zastavení na najkrajších slovenských kalváriách: Takéto tajomstvá ukrývajú

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Budapešť #vianočné trhy