Magistrát upúšťa od kontroverznej úpravy okolo Eiffelovky. Parížania si vydýchli

Parížsky magistrát sa vzdal plánov na výstavbu nových budov v okolí Eiffelovej veže. Urobil tak po mesiacoch protestov ochrancov životného prostredia a po petícii, ktorú podpísalo takmer 150 000 ľudí. Informovala o tom tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na francúzske médiá.

04.10.2022 09:00
Francúzsko, Paríž, Eiffelova veža, Foto:
Oznamujem, že úplne rušíme akýkoľvek stavebný projekt v blízkosti veže, povedal magistrát.
debata

Podľa pôvodného projektu by sa muselo v okolí „Eiffelovky“ vyrúbať približne 20 veľkých stromov a postavili by sa štyri nové budovy s kaviarňou, obchodmi, toaletami a úschovňou batožiny.

„Oznamujem, že úplne rušíme akýkoľvek stavebný projekt v blízkosti veže, ale úprava terénu zostáva v pláne,“ povedal pre týždenník Le Journal du Dimanche prvý zástupca starostky Anne Hidalgovej Emmanuel Grégoire.

Terénne úpravy sú súčasťou omnoho rozsiahlejšieho plánu na skrášlenia okolia tejto slávnej turistickej atrakcie vrátane vysadenia ciest i verejných priestranstiev trávou a kríkmi.

„Nepodliehame nátlaku, ale chceli by sme, aby tento projekt nebol zatienený spormi. Povedzme, že odstraňujeme niektoré trenice,“ dodal Grégoire.

Eiffelova veža Čítajte viac Uniknutá správa: Eiffel by dostal infarkt! Veža je v hroznom stave, má 884 poškodení

Oblasť s rozlohou 54 hektárov okolo Eiffelovej veže, ktorú v súčasnosti pretína niekoľko ciest, bude z veľkej časti upravená pre chodcov, cyklistov a autobusy.

Magistrát si kladie za cieľ dokončiť čo najviac z tohto projektu do začiatku letných olympijských hier, ktoré sa budú vo francúzskej metropole konať v roku 2024.

Počas vrcholiacej letnej sezóny zavíta k Eiffelovej veži denne 150 000 návštev­níkov, z ktorých 20 000 až 30 000 na ňu aj vystúpi.

Celkovo ju každoročne navštívi sedem miliónov ľudí.

lanovka Čítajte viac Bratislave sen o lanovke spľasol. Nápad jej vyfúklo toto mesto
debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Paríž #Eiffelova veža