Milujete Merkur? Vihorlatské múzeum vystavuje najväčšiu zbierku detskej stavebnice

Vihorlatské múzeum v Humennom vystavuje vo svojich priestoroch zbierku detských stavebných dielcov stavebnice Merkur a takmer 400 malých, veľkých i veľkorozmerných predmetov zostrojených z kovových stavebnicových dielcov. Výstavný program ponúka v múzeu zároveň možnosť hravých edukačných aktivít pre deti so zameraním na podporu kreativity, mechatroniky a motoriky.

05.10.2022 09:00
Výstava hračiek Foto: ,
Stavebnica Merkur. Ilustračné foto.
debata

Ako informovala Jana Fedičová z Vihorlatského múzea, vystavené exponáty tvoria trojrozmerné predmety farebných perforovaných kovových plieškov spájaných skrutkami a maticami.

Niektoré z nich sú skonštruované aj ako mechanické hračky. „Medzi predmetmi sa nachádzajú miniatúrne autá, lietadielka, veľké dopravné stroje, automobily, ťažobné veže, mostné konštrukcie, strojové žeriavy, vzducholoď inšpirovaná verneovkami, železničná stanica s vláčikmi či veľkorozmerné ruské kolo a mechanický kolotoč,“ prezradila Fedičová.

Skonštruované stavebnicové predmety sú súčasťou štyri roky na Slovensku putujúcej výstavy zo súkromnej zbierky českého zberateľa Jiřího Mládka. V súčasnosti patrí táto zbierka k najrozsiahlejším svojho druhu na svete.

Najväčším exponátom zbierky, zapísaným v Guinnessovej knihe rekordov, je Oceľové mesto, trvalo vystavené v Múzeu Merkur v českom meste Police nad Metují, ktorého vzniklo v roku 2006.

Majiteľ zbierky zároveň požiadal verejnosť k poskytnutiu stavebníc, alebo aj stavebnicových dielov, pre detské kluby Merkur.

„Darované stavebnice a diely môžu záujemcovia s uvedením počtu dielov a kontaktom zanechať vo Vihorlatskom múzeu v Humennom,“ dodala Fedičová.

Stavebnice Merkur sa na trhu detských stavebnicových hračiek objavili pred vyše sto rokmi v podobe kovovej stavebnice vláčikov.

Odvtedy s malými obmenami je systém súčasťou svetového trhu hračiek. Výstava Merkur a možnosť vyskúšať si tvorivú činnosť so stavebnicovými dielmi v múzeu je verejnosti prístupná do 13. novembra.

teplo, leto, horúčava, Čítajte viac Vtáky padajú z neba, koníky sa varia v mori: Kuvajt bude o pár rokov neobývateľným more, pláž Čítajte viac Mafiánske praktiky? Turistky zažalovali plážový bar za účet 600 eur za 2 drinky a meze
debata chyba
Viac na túto tému: #Humenné