Hrôzostrašný závan minulosti: V Thurzovom dome vystavujú vyše 70 ohavných mučiacich nástrojov

Návštevníci Thurzovho domu v Banskej Bystrici môžu nahliadnuť do minulosti vďaka výstave mučiacich nástrojov.

06.10.2022 08:00
debata

Ako informovala PR manažérka Stredoslovenského múzea (SSM) Dana Kurtíková, viac ako 70 exponátov, z ktorých takmer 30 je zo zbierok Stredoslovenského múzea, približuje tresty, ktoré boli bežnou súčasťou 16. až 19. storočia.

Verejnosť tak môže vidieť napríklad železnú pannu, ktorá je vysoká 240 centimetrov a váži až 120 kilogramov.

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) podporil výstavu Mučiace nástroje sumou 12-tisíc eur, Stredoslovenské múzeum z vlastných zdrojov vyčlenilo tritisíc eur.

Vyšetrovacie kreslo, dereš, škripec, železná panna, plášť kajúcnika či kotva. Nielen to budú mať možnosť vzhliadnuť návštevníci Thurzovho domu v meste pod Urpínom.

Unikátna výstava „Mučiace nástroje“ láka návštevníkov na viac ako 70 exponátov rôznych mučidiel, ktoré sú vernými kópiami originálov zo zbierok súkromných zberateľov a historikov z Nemecka, Poľska, Talianska či Španielska.

China Sandstorm Čítajte viac Varovanie: Toto 'dokázala' klimatická kríza a znečistenie. Sedem šokujúcich fotiek

„Cieľom výstavy je nielen šokovať, ale najmä priniesť príbeh nástrojov, zariadení a praktík, prostredníctvom ktorých sa v minulosti zabezpečovalo naplnenie litery zákona. Exponáty, ktoré môže návštevník na výstave vidieť, môžeme rozdeliť na tri skupiny: nástroje, prostredníctvom ktorých sa vykonával trest, tie, ktorými sa mučilo a trýznilo a nástroje na popravu,“ priblížil vedúci oddelenia kultúry Úradu BBSK Peter Černek.

Hoci súčasťou výstavy sú predmety, ktoré približujú spôsoby mučenia z celej Európy, nechýbajú ani tie, ktoré sú spojené s banskobystrickým regiónom.

Vystavená je aj neslávne známa lebka popravenej Anny Ruskovej zo Slovenskej Ľupče. Tú popravil banskoštiavnický kat František Gussenbauer na kopci pri moste, z ktorého zhodila svoju sokyňu v láske.

Návštevníci Thurzovho domu môžu navštíviť výstavu Mučiace nástroje až do konca januára 2023.

Počas výstavy budú pripravené aj sprievodné aktivity a tvorivé dielne pre školy a rodiny s deťmi.

Okrem toho budú mať návštevníci možnosť vyhotoviť si fotografie v klade na hlavu a ruky alebo s popravným mečom.

Čočík, Čína, mall.tv Čítajte viac Našli sme miesto, kde skutočne "nič nie je"! Čo objavil Čech v čínskom zapadákove?
debata chyba
Viac na túto tému: #Banská Bystrica #mučenie #Thurzov dom