Vianoce budú tento rok temné. Odvážime sa vôbec zapnúť svetielka?

Zimné sviatky sa spájajú so žiarou, vianočné svetielka sú neodmysliteľnou súčasťou stromčekov a dekorácií. Tento rok však všetko bude inak.

31.10.2022 06:00
Vianoce, stres, starosti, problémy Foto:
Vzdáme sa svetielok na stromčekoch a dekorácií?
debata (6)

Európa zápasí s raketovo rastúcimi účtami za energiu a nedostatkom dodávok plynu, a tak sa objavujú hlasy, aby sa šetrilo, kde sa len dá. A tak možno zažijete na vašich predvianočných potulkách po kontinente sklamanie – pravá sviatočná atmosféra zrejme bude iná, než na akú sa tešíme.

Deutsche Umwelthilfe, nemecká environmentálna skupina, navrhla vláde, aby vyzvala občanov, aby zhasli vianočné osvetlenie.

Nemecká vláda už túto zimu pritom zaviedla niekoľko opatrení na úsporu energie, vrátane zníženia maximálnych izbových teplôt vo verejných a kancelárskych budovách a vypnutia osvetlení pamiatok hlavného mesta vrátane známej Brandenburskej brá­ny.

svetlá, svetielka, Hong Kong, Vianoce, ozdoby Čítajte viac Pol milióna svetielok! Rodinná tradícia sa zmenila na obrovskú pitoresknú atrakciu

Žiadne z týchto pravidiel sa však nevzťahuje na jednotlivých občanov.

S blížiacimi sa Vianocami sa však vynára aj otázka šetrenia energie sviatočného osvetlenia: stlmiť by sa mali dekorácie aj slávne vianočné trhy v krajine.

Odpustite si orgie, kontemplujte

Deutsche Umwelthilfe (DUH), politicky nezávislá nezisková organizácia, ktorá sa posledných 40 rokov zasadzuje za ochranu životného prostredia a trvalo udržateľný životný štýl, tvrdí, že vianočné osvetlenie v domoch, bytoch a mestách by sa tento rok nemalo objaviť.

Vo Švajčiarsku sa podľa organizácie viaceré reťazce obchodných domov rozhodli zaobísť bez špeciálneho vianočného osvetlenia svojich budov.

„Nevyzývame na zrušenie vianočných trhov,“ vysvetľuje Jürgen Resch, spolkový riaditeľ DUH pre Euronews.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto.
+5Vianočný pohľad na 63 metrov vysokú vežu Starej...

„Tie sa môžu a mali by sa uskutočniť aj tento rok. K sviatočnej nálade však nepatria orgie svetla a osvetlenia ako v minulých rokoch,“ dodáva s tým, že tmavší svet poskytuje lepšie podmienky na kontempláciu sviatkov.

Domácnosti podľa Rescha spotrebovali na vianočné osvetlenie o šesť percent viac elektriny ako v predchádzajúcom roku, celkovo sa spotrebovalo 623 miliónov kWh – toľko, koľko predstavuje ročná spotreba mesta so 400 000 obyvateľmi.

S ohľadom na tieto údaje môže byť vypnutie svetiel na Vianoce niečím revolučným – nielen pre úsporu energie, ale aj pre ochranu klímy.

Chystáte sa cestovať na trhy? Možno budú tmavé

Nemecko je veľmi späté so svojimi vianočnými tradíciami, tamojšie vianočné trhy patria medzi najznámejšie na svete.

Je ťažké uhádnuť, ako sa budú Nemci cítiť, keď sa túto zimu počas Vianoc zotmie. Či sa podarí nezažať veľké vianočné stromčeky, ktoré dominujú centrám nemeckých miest, a svetlá zdobiace tradičné trhy, sa ešte uvidí…

Aj iné mestá v krajinách ako Španielsko a Portugalsko sa tento rok rozhodli vypnúť alebo stlmiť vianočné osvetlenie.

Starosta Alicante v Španielsku navrhol, aby všetky samosprávy vo Valencii tento rok vypli 20 percent vianočného osvetlenia.

Portugalská vláda zverejnila usmernenia, v ktorých odporúča, aby sa od 6. decembra do 6. januára zapínalo vianočné osvetlenie len medzi 18. hodinou a polnocou.

svetlá, Vianoce, Rusko, vláčik Čítajte viac Vianoce sú sviatkom svetla. Takto vyzerajú v Rusku, Sýrii, Litve či Španielsku Banská Štiavnica Čítajte viac Šesť zastavení na najkrajších slovenských kalváriách: Takéto tajomstvá ukrývajú

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Vianoce #šetrenie energiou #zdražovanie energií