Envirofond poskytuje dotáciu obciam nachádzajúcim sa na území národných parkov

Environmentálny fond (EF) poskytuje dotáciu obciam, ktoré sa nachádzajú na území národných parkov. Maximálna výška dotácie je 100.000 eur a možno sa o ňu uchádzať do 30. novembra, informovala vedúca oddelenia komunikácie EF Tamara Lesná.

15.10.2022 11:00
debata

Podpora je zameraná na ochranu a starostlivosť o životné prostredie, zlepšenie kvality života obyvateľov obcí a na projekty pre trvalo udržateľný rozvoj. O dotáciu môžu žiadať obce, ktorých katastrálne územie sa nachádza v národnom parku.

„Prioritnou snahou Envirofondu je podporiť oblasti národných parkov, ktoré prešli zmenou kategorizácie z hospodárskych lesov na lesy osobitného určenia a procesom zonácie,“ priblížila Lesná.

Podmienkou dotácie je minimálne päťpercentné spolufinancovanie nákladov projektu. Každý žiadateľ má možnosť zaslať jednu žiadosť, uviedla Lesná.

Ak výška žiadanej dotácie nepresiahne 10.000 eur, môže oprávnený žiadateľ žiadať o úhradu alebo refundáciu výdavkov na prevádzku obce, ktoré patria medzi aktivity v špecifikácii.

„V prípade, ak výška žiadanej dotácie presiahne 10.000 eur, musí žiadateľ predložiť projekt na realizáciu konkrétnej novej činnosti v rámci oprávnených aktivít,“ podotkla.

Cieľom fondu je podľa Lesnej podporiť obce v ochrane a starostlivosti o životné prostredie, zlepšení kvality života obyvateľov, v rámci projektov trvalo udržateľného rozvoja, v budovaní a údržbe verejnej infraštruktúry, zelene, vodných plôch a mokradí, vo vybavenosti obcí smerujúcej k zvýšeniu ochrany a starostlivosti o životné prostredie, pri nakladaní s odpadom, znížení svetelného smogu a zvýšení energetickej efektívnosti verejného osvetlenia a pri projektoch zvyšujúcich bezpečnosť občanov.

Podpora je tiež určená na spracovanie rozvojových dokumentov a štúdií, informačné centrá zamerané na národné parky, turizmus, programy environmentálneho vzdelávania, osvety, praktickú starostlivosť a manažment osobitne chránených území, uviedla Lesná.

mall.tv, čočík, macao Čítajte viac Macao je ako zábavný park. Čech Čočík vám ukáže, kde míňajú bohatí Číňania ropa, Škótsko, plošina Čítajte viac Plyn nebude, tak aspoň zábava s ropou: Na ťažobných plošinách sa plánuje obrovský park
debata chyba
Viac na túto tému: #envirofond