Jesenný výlet, ktorý neoľutujete: Tipy, ako prežiť v Budapešti nezabudnuteľných pár dní

Zamierime si to do metropoly susedného Maďarska, do Budapešti. Jedno z najkrajších európskych miest ponúka impozantné pamätihodnosti, preslávené termálne kúpele, výbornú, mierne pikantnú kuchyňu a výhľady, pri ktorých zabudnete na pár sekúnd aj dýchať.

24.10.2022 00:00
Budapest , pr, nepouzivat Foto:

Jeseň je na potulky uličkami tohto kozmopolitného veľkomesta ako stvorená. Prvá z pamätihodností, ktorú si nemôžete nevšimnúť je ikonická budova Parlamentu na nábreží Dunaja. Je to najväčšia stavba v krajine a je súčasťou svetového dedičstva UNESCO. Niektoré čísla spojené s touto budovou sú skutočne ohromujúce. Pri výstavbe sa použilo zhruba 40 miliónov tehál a na výzdobu asi 40 kg 22–23karátového zlata. Fasádu zdobí 90 kamenných sôch a ďalších 162 je vo vnútri. Červený koberec v interiéri je dlhý takmer 3 km, do budovy môžete vstúpiť celkovo 27 vchodmi (bránami) a celú stavbu zdobí 365 veží rôznych veľkostí, jedna na každý deň v roku.

Najlepší záber budovy Parlamentu si môžete zhotoviť z vyhliadkových terás Rybárskej bašty v Budínskej hradnej štvrti. Tento očarujúci priestor vo svojich videoklipoch využili aj slávne speváčky Ellie Goulding, alebo Selena Gomez.

Dychberúce výhľady na celú Budapešť ponúka aj ďalšia pamiatka a tou je Citadella na Gellértovej hore. Z jedného miesta uvidíte Budínský hrad, budovu Parlamentu, mosty cez Dunaj, pešťskú stranu aj budínské kopce. A verte, z tohto miesta, je čo obdivovať.

Bazilika svätého Štefana Foto: Visit Hungary
Budapest, pr, nepouzivat Bazilika svätého Štefana

Ďalšou z turistických atrakcií, ktorú by ste si nemali nechať ujsť je návšteva Baziliky svätého Štefana. Každý pondelok sa tu konajú organové koncerty, ktoré ponúkajú špeciálny zážitok nie len pre milovníkov klasickej hudby. Športoví fanúšikovia by mali podniknúť krátku púť k hrobke legendárneho maďarského futbalistu Ferenca Puskása. Máte pocit, že stačilo pamätihodností? Energiu môžete teda načerpať v budapeštianskej zoologickej a botanickej záhrade. Má 1072 živočíšnych druhov a nachádza sa neobvykle pre zoo, v centre mesta.

Milovníci umenia môžu hneď v susedstve navštíviť Múzeum krásnych umení. V zbierkach je tu viac ako stotisíc svetových umeleckých diel, hlavne obrazov, plastík a grafiky. Môžete sa pokochať dielami Tiziana, Velázqueza, Rubensa, Rembrandta, Moneta či Renoira.

V kúpeľoch so svetovými hviezdami

Budapešť si vás nezíska len ohromujúcou architektúrou. Na svoje si prídu aj milovníci kúpeľov a wellnessu. Žiadne iné hlavné mesto na svete nemá toľko horúcich prameňov. Blahodárne účinky liečivej vody si môžete užiť v 14 rôznych kúpeľoch po celom meste. Niektoré majú takú atmosféru, že sa budete cítiť, akoby ste relaxovali priamo v múzeu. Medzi najznámejšie patria kúpele Szécheny, ktoré milovníkom vody ponúkajú až 21 bazénov.

Ďalšou nezabudnuteľnou pamiatkou sú kúpele Gellért, ktoré sa rozprestierajú na úpätí budínskych kopcov, na jednom z najkrajších úsekov Dunaja. Ako kulisy ich radi využívajú mnohí filmári. Pri ich návšteve sa vám pri troche šťastia môže stať, že natrafíte na hereckú hviezdu, či osobnosti zo sveta politiky. Medzi častých hostí patrí napríklad aj Uma Thurman a Ryan Gosling.

kúpele Gellért Foto: Visit Hungary
Budapest , pr, nepouzivat kúpele Gellért

Umelecká scéna miluje aj Lukácsove termálne kúpele. Na stenách sa tu nachádzajú pamätné dosky pripomínajúce všetky zázračné vyliečenia, ktoré sa na tomto mieste udiali.

Chute, aké inde nezažijete

Po celodennom výlete na mesto padá súmrak a je čas na dobrú večeru. Je málo pravdepodobné, že počas vášho výletu natrafíte na zlú reštauráciu. Hlad sa slovami utíšiť nedá, preto treba skúsiť zo všetkého čo vychýrená maďarská gastronómia ponúka. Jahňací či kurací paprikáš, halászlé, perlelt, klobásky, fazuľová polievka Jókai. Nebudete vedieť, čo si skôr objednať. Za chutným jedlom si doprajte typický sladký dezert, napríklad také šomloi halušky.

Pri lahodnom tokajskom vínku potom môžete nasávať pulzujúcu atmosféru miestnych kaviarní a barov. A plánovať keby sa opäť do Budapešti vrátite. Trošku vám našepkáme. Už koncom roka si môžete v metropole Maďarska užiť vianočné trhy. Nie nadarmo sa hovorí, že patria k najkrajším v Európe.

chyba