Instagramová romantika verzus skutočnosť: Pravdivé video odhaľuje, ako vyzerajú turistické miesta naozaj

O Paríži sa toho hovorí a píše veľa - je to synonymum romantiky, volajú ho mesto lásky a mesto svetiel. A taká francúzska metropola určite je. Na štylizovaných fotkách. Má však aj inú stránku, škaredšiu a špinavšiu. Tak ako každé iné veľkomesto...

09.11.2022 06:00
Paríž, Francúzsko, Víťazný oblúk Foto:
Paríž a ulice okolo Víťazného oblúka.
debata (1)

Televízne relácie ako populárna komédia „Emily v Paríži“ stavajú na parížskych stereotypoch, ktoré sa prelínajú s každodenným parížskym životom.

Keď však hlavné mesto Francúzska navštívite, môžete zažiť aj iný Paríž ako vo filmoch a na štýlových fotkách.

Obľúbený seriál si získal veľkú pozornosť, no zároveň vyvolal polemiku o tom, či šou odráža skutočný život vo francúzskej metropole, alebo jednoducho len opisuje notorické romantické stereotypy.

Niektorí sa dokonca začali pred príchodom obávať – sú Parížania naozaj uzatvorení? Sú Francúzi skutočne nepriateľskí voči tým, čo nehovoria plynulo po francúzsky a majú naučené len povinné „merci“ a „bonjour“? A ako by mal vyzerať pravý „parížsky“ šatník, aby oblečenie prišelca nevyvolalo na tvárach štýlových domácich možno až pohŕdanie?

Ľudia v Paríži sa chladia vo fontáne
Jedna z parížskych sôch slobody.
+5Arc de Triomphe v Paríži.

Sú Parížania nepríjemní k turistom, čo nevedia po francúzsky?

Toto je azda najväčšia obava návštevníkov pred príchodom. Budú ochotní so mnou predavači komunikovať? Poradia mi okoloidúci smer? Predajú mi lístok na vlak či vstupenku do múzea, keď si ho nevypýtam ľubozvučnou francúzštinou?

Áno, ak poznáte niekoľko dobrých tipov, ako hovoriť s Parížanmi.

V centre mesta väčšina miestnych hovorí po anglicky, pretože sa veľmi často stretávajú so zahraničnými turistami. Niektorým sa však nemusí páčiť názor turistov, že všetci Francúzi vedia alebo by mali vedieť po anglicky, a práve odtiaľto môže stereotyp o nevrlých Francúzoch prameniť.

Preto vždy začnite konverzáciu pozdravom „bonjour“ a potom sa opýtajte vo francúzštine, či hovoria po anglicky. Skoro určite vám poradia a pomôžu.

lanovka Čítajte viac Bratislave sen o lanovke spľasol. Nápad jej vyfúklo toto mesto

Ako sa obliecť „ako Francúz“? Ako by mal vyzerať môj šatník?

Seriál Emily v Paríži, podobne ako mnohé ďalšie filmy a články, vykresľujú Parížanky ako vždy nahodené a šik. Mnohí zahraniční návštevníci môžu mať dojem, že nevyhnutnou súčasťou parížskej módy sú baretky.

Ich popularita je naozaj očividná – každý obchod so suvenírmi alebo obchodík v meste má na výber rôzne farby týchto pokrývok hlavy.

Ale parížsky štýl nie je definovaný jedným alebo dvoma konkrétnymi kúskami odevov. Parížanky sa usilujú svoje outfity ladiť sofistikovane, kraľuje im zväčša jemný vintage šperk či jeden výraznejší prvok, ktorý dotvára jedinečný, no osobný štýl.

Sú Parížania skutočne takí romantickí ako postavy z románov a filmov?

Odpoveď závisí od vašej definície romantiky. Pomalé tempo mestského života kultivuje atmosféru, kde si ľudia jednoducho užívajú plynúci čas so svojimi partnermi či priateľmi.

Môže to byť prechádzka popri Seine alebo poludňajšia prestávka v kaviarni.

Je bežné, že páry sa na uliciach bozkávajú, držia v rukách kvety a smejú sa spolu.

Nepovažujte teda Parížanov za romantickejších ľudí ako iní, stačí si uvedomiť kultúrne rozdiely pri vyjadrovaní lásky a náklonnosti.

Filmy často romantizujú Paríž, aby splnili potreby deja. Skutočný parížsky život bez ružovej aury formovanej popkultúrou je však aj tak vzrušujúci a v meste je vždy čo objavovať. Treba však mať na pamäti, že ani Paríž nie je stopercentne dokonalý a má aj svoje tienisté stránky – niektoré miesta sú nechutne preľudnené, dokonca špinavé a zanedbané. Tak, ako to je v každej veľkej metropole:

Taliansko, Rím, kostol, chrám, Kostol Panny Márie loretánskej Čítajte viac Paríž je hnusný, Benátky plné prostitútok. Čo o mestách povedali 'turisti' v 18. storočí? rovinj, chorvátsko, leto, dovolenka, Istria, more Čítajte viac Víťaz rebríčka je jasný! Najkrajšie európske plážové mesto nájdete v Chorvátsku Paríž, Francúzsko, Socha slobody, Eiffelova veža Čítajte viac Najdrahšia fľaša vína, kráľ 20 minút na tróne, svadby s mŕtvymi: 12 faktov o Francúzsku

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Paríž