Melbourne, jedno z najväčších miest na svete

O Melbourne môžeme povedať, že je jedným z najkrajších miest na svete, kozmopolitné, kultivované a tak trochu avantgardné hlavné mesto Austrálie. Je druhým najväčším mestom Austrálie, hneď po Sydney, ale so svojou rozlohou patrí k najväčším mestám na svete. Melbourne sa vo svetových rebríčkoch umiestňovalo ako jedno z najlepších miest pre život. Častokrát bolo prezývané aj záhradné mesto kvôli nespočetnému množstvu parkov a záhrad ktoré skrýva.

28.10.2022 00:00
BUBO, Melbourne, pr, nepouzivat Foto:
Hlavné mesto štátu Viktória

Pulzujúca história a skvelé aktivity na každom rohu

Melbourne je živé mesto, plné obyvateľov rôznych národností, o jeho pestrosti svedčí aj fakt, že tretina obyvateľstva pochádza zo zahraničia, či už sú to prisťahovalci z bývalej Juhoslávie, Veľkej Británie, Holandska, Nemecka a viacerých arabských krajín. Na území Melbourne sa kedysi usadzovali farmári, ktorí nedokázali nájsť vhodnú pôdu v Tasmánii. Mesto ma tiež najväčšiu židovskú komunitu v Oceánii, viac ako polovica austrálskych Židov žije práve tu. Melbourne je považované za austrálske hlavné mesto športu, vznikol tu austrálsky futbal – hra podobná rugby, ktorá je v štáte najpopulárnejším športom.

O tipy na Melbourne niet núdze ani v našom BUBO blogu.

Chinatown v Melbourne Foto: Robert Taraba- BUBO
BUBO, Melbourne- Chinatown, pr, nepouzivat Chinatown v Melbourne

Zaujímavosťou je aj čínska štvrť Chinatown, nachádza sa v juhovýchodnej časti Little Bourke Street. Hneď pri vstupe vás víta brána priateľstva, vznik štvrte je spojený so zlatou horúčkou, ktorá vypukla v meste Viktória, čo súviselo s masívnym prisťahovalectvom z Číny. Jedná sa vôbec o najstarší Chinatown na južnej pologuli. Neďaleko sa nachádza jedna z najkrajších budov mesta, ktorá bola ako prvá v Austrálii zapísaná medzi pamiatky UNESCO. Touto unikátnou stavbou, z druhej polovice 19. storočia, je Kráľovská výstavná budova. Jej krása odzrkadľuje prosperitu a bohatstvo, ktorú do Melbourne prinieslo vypuknutie zlatej horúčky v roku 1850. Hovorí sa, že Melbourne bolo vtedy tak bohaté, že z fontány pred Kráľovskou výstavnou budovou tieklo šampanské. Budova obklopujú majestátne záhrady s celkovou rozlohou dvadsaťšesť hektárov. Časti budovy sú inšpirované známymi talianskymi a francúzskymi budovami. Tu prebehlo prvé zasadanie Austrálskeho parlamentu, a bola tu prvýkrát vztýčená austrálska vlajka.

Lokálne trhy, reštaurácie a útulné zákutia po celom meste

V austrálskej metropole nájdete aj množstvo trhov, ten najstarší a najznámejší sa volá Queen Victoria Market, kde nájdete pod jednou strechou množstvo produktov od miestnych farmárov. Domáci milujú trhy a stále ich uprednostňujú pred nákupnými centrami a potravinovými reťazcami. Okrem čerstvých produktov najvyššej kvality tu nájdete aj útulné reštaurácie, kaviarne a výborný streetfood, ktorý môže byť príjemnou alternatívou vášho obeda. Melbourne ukrýva najväčšie múzeum, najdlhšie fungujúce divadlo na južnej pologuli a mnoho impozantných budov v art deco štýle. Medzi najpopulárnejšiu vyhliadky v meste patrí mrakodrap Eureka Tower, pomenovaný po povstaní, ktoré vypuklo počas zlatokopeckej horúčky. Mrakodrap má deväťdesiat jeden poschodí, výšku tristo metrov a je druhou najvyššou budovou v celej Austrálii. V budove sa nachádza 560 bytov, a na najvyššom poschodí je bar a vyhliadková miestnosť.

Eureka Tower Foto: Robert Taraba- BUBO
BUBO, Melbourne- Eureka Tower, pr, nepouzivat Eureka Tower

Významné budovy mesta Melbourne

Dôležitou stavbou, ktorú nemôžeme vynechať je okrem hlavnej železničnej stanice, anglikánskej katedrály, národného múzea aj budova Parlamentu, ktorá sa nachádza na Spring Street. Budova bola kedysi parlamentom celej Austrálie. Mesto vtedy dočasne prebralo funkciu hlavného mesta, kým bolo postavené nové hlavné mesto, ktoré až do súčasnosti sídli v Canberre. Parlament je stále funkčný, no dnes je „iba“ parlamentom federálneho štátu Viktória, ktorého je Melbourne hlavným mestom. Vedľa budovy parlamentu nájdete Old Treasury Building, slúžila na akumuláciu a uskladnenie bohatstva, ktoré štát získal počas zlatej horúčky, dnes je z nej už len mestské múzeum.

Hosier Lane streetart
Panoráma mesta
+1Chinatown v Melbourne

Na záver vám odporúčame navštíviť príjemnú modernú štvrť nazývanú Docklands, ktorá bola postavená na mieste bývalého prístavu s prekládkou tovaru a dnes má využitie vo forme obytnej štvrti a príjemnej zóny s reštauráciami a barmi. Pozrite si krásne budovy radnice, katedrály svätého Pavla, alebo sa vyvezte na výhliadku Eureka Skydeck, odkiaľ sa vám naskytne nádherný pohľad na mesto a okolie.

chyba