Ružové mesto Jaipur

Jaipur je hlavné a najľudnatejšie mesto štátu Radžastan, stojace na severozápade Indie. Kombinuje pôvab svojej dávnej histórie so všetkými výhodami metropoly. Moderné mesto, ktoré nikdy nespí, je jedným z troch rohov zlatého trojuholníka, ktorý tvorí Dillí, Agra a Jaipur. Ohromí vás luxusnými palácmi, romantickou atmosférou a nezameniteľnou kultúrou. Maharadžovia tu po sebe zanechali úžasné historické stavby, pamiatky a artefakty, príznačné práve pre toto mesto, mnohokrát prezývané aj ako ružové mesto.

02.11.2022 00:00
BUBU, Jaipur, pr, nepouzivat Foto:
Rušný život v uliciach mesta.

Zakladateľ mesta a vzdelaný panovník Jai Singh, sa rozhodol založiť jedinečné mesto. Mal naštudovaných niekoľko kníh o architektúre, odkiaľ čerpal inšpiráciu a riadil sa princípmi tradičného indického usporiadania domov, miest, záhrad a ciest v súlade s prírodou a vytvoriť tak celkovú harmóniu. Mesto bolo rozdelené do viacerých blokov, z ktorých dva obsahovali štátne budovy a paláce, zvyšných sedem bolo pridelených verejnosti, obrovské hradby spolu so siedmimi bránami chránia mesto dodnes. Budovy vo vnútri hradieb majú prevažne ružovú farbu, v skutočnosti je skôr červená a preto sa nazýva ružové mesto.

Tipy na Jaipur nájdete aj na našom BUBO blogu.

Krásna architektúra premyslená do detailu

Impozantými budovami sú Mestský palác, Jantar Mantar – observatórium z 18. storočia, ktoré bolo v roku 2010 vyhlásené za miesto svetového dedičstva UNESCO, Hawa Mahal (palác vetra), palác Ram Bagh a oslňujúca pevnosť Amer s palácom vo vnútri. Hawa Mahal je považovaný za jednu z najznámejších atrakcií mesta. Päťpodlažná budova vyzerá ako plást včelieho úľu. Vo vnútri je vždy veterno kvôli početným oknám, to je dôvodom, prečo bol pomenovaný ako Hawa Mahal, čo doslova znamená „Palác vetrov“. Hlavným účelom výstavby tohto paláca bolo umožniť dámam kráľovskej rodiny pozorovať rušné ulice Johari Bazaaru z mnohých okien paláca bez toho, aby boli samé videné z ulice – premyslené technické prvky. Hawa Mahal je nielen palác, ale aj kultúrny a architektonický zázrak, ktorý harmonicky spája architektonické štýly – hinduistický rajputský a islamský mugalský.

Hawa Mahal Foto: Ján Zachar- BUBO
BUBO, Melbourne- Hawa mahal, pr, nepouzivat Hawa Mahal

Najkrajšie paláce a pevnosti v Jaipure

Pevnosť Amer je jedným z miest, ktoré musíte navštíviť, je to jeden z najkrajších palácov a pevností, aké kedy uvidíte. Ako väčšina pevností, aj Amer leží na malom kopci a nachádza sa vo vzdialenosti 11 km od hlavného mesta.Nádherná pevnosť je rozsiahly palácový komplex postavený z bledožltého a ružového pieskovca a bieleho mramoru. Palác rozdelený do štyroch častí s vlastnými dvormi a udržiavanými záhradami. Človek sa tu musí naozaj vyznať, inak sa stratí a možno sa ocitne v nejakom podzemnom tuneli, ktorý spájajú Amer s pevnosťou Jaigarh. Jeden z pokladov pevnosti je Sheesh Mahal –zrkadlová sieň. Steny sú pokryté zložitou mozaikou črepov zrkadla a brúseného belgického skla, kráľovná nemohla spávať vonku, preto jej vytvorili túto izbu. Keď tu v noci zažala sviečky, vyzeralo to, ako keby sa na nebi ligotalo tisíce hviezd.

Jednou z najznámejších pamiatok v Jaipure je Palác na vodnej hladine, ktorý viditeľný už z diaľky. Nie je však prístupný pre návštevníkov. Tento palác bol postavený uprostred jazera ako rekreačný palác a poľovnícka chata. Pôvodne to malo byť lovecké miesto pre kráľa a jeho sprievod počas ich loveckých výprav na kačice. Po dažďoch sa pieskovcová farba stien malebne odráža na tmavomodrej vodnej hladine a ak vám do záberu prejde ťava, tak máte top fotku vašej cesty. Aj keď palác vyzerá, že má len jedno poschodie, v skutočnosti ukrýva ďalšie štyri ponorené úrovne, Indovia už pred 250 rokmi vedeli používať inovatívne riešenia.

Rušný život v uliciach mesta. Foto: Martin Šimko- BUBO
BUBU, Jaipur, pr, nepouzivat Rušný život v uliciach mesta.

Jaipurské svadby – indická tradícia

Pri návšteve Jaipuru si nenechajte ujsť neopakovateľnú, strhujúcu indickú svadbu. Jaipur je jedným z najpopulárnejších miest pre svadby v Indii. Nájdete ich podľa hlučnej hudby a bubnov, alebo reflektorov na nočnej oblohe. Indovia sú pohostinní, bezprostrední a cudzinca vnímajú ako požehnanie a dar od bohov, takže na svadobnej recepcii budete žiadaný. Ten honosný luxus, dekorácie a pestrá gastronómia vám ukážu tú pravú rozprávkovú Indiu, svadby bývajú drahšie ako u nás. Zážitok a neopakovateľná atmosféra sa zapíše medzi tie najlepšie z Indie.

chyba