Tajomné jaskyne pod Budínskym hradom ukrývali vojenskú nemocnicu aj štátne zlaté zásoby

Historický budapeštiansky hrad sa v minulosti nazýval aj Kráľovský palác či Kráľovský hrad. Vypína sa na južnom svahu hradného vrchu, neďaleko starého hradného areálu, ktorý je známy stredovekými a barokovými budovami.

14.11.2022 06:00
Budapešť, Budínsky hrad, Dunaj, Maďarsko,... Foto:
Budapešť a Budínsky hrad
debata

Ohromujúci Budínsky hrad ponúka množstvo pamiatok, no návštevníci by nemali prehliadnuť ani niektoré z jeho menej známych skvostov.

Hradný kopec totiž ukrýva tajomný jaskynný systém. Vďaka svojim neprehľadným chodbám ho volajú labyrint, turecké pivnice či jednoducho jaskynné pivnice.

Pôvodne boli tieto priestory samostatné, no keď ich vzájomne prepojili, vznikol ohromujúci 10-kilometrový podzemný systém, ktorý poznáme dnes, píše Daily News Hungary.

Do podzemia, podrobne jaskyne preskúmať, sa odvážil v 30. rokoch 20. storočia Kadić Ottokár a jeho tím paleontológov. Zistilo sa, že jaskyne vznikli eróziou vápenca. Nálezy, ktoré tu vedci objavili, sa datujú až do praveku, 350 000 rokov pred Kristom.

Neskôr, v období stredoveku, sa jaskyne využívali ako pivnice a na skladovanie vody.

Keď jaskyniari v roku 1935 ukončili ich prieskum, sprístupnili sa návštevníkom. S blížiacou sa vojnou však jaskynný systém nadobudol novú dôležitosť.

V podzemí sa vybudovala plnohodnotná nemocnica, aby sa tu počas zúriacich bojov mohla bezpečne a nerušene poskytovať urgentná liečba.

Jaskynná nemocnica sa zachovala ako historická a prírodná pamiatka až podnes a môžete si ju prezrieť. Zažijete závan minulosti, aký sa len tak inde nenájde.

Podľa Turistamagazin.hu sa jaskyne pre verejnosť znovu otvorili v roku 2020 pod dohľadom Prírodného parku Duna-Ipoly. Prehliadka je dlhá 3 kilometre a umožňuje obdivovať spoločné dielo prírody a človeka.

Počas 1,5-hodinovej prehliadky návštevníci uvidia pivnice, jaskyne, úkryty aj väznicu. Niektoré priestory sú však z bezpečnostných a právnych dôvodov neprístupné. Časť z nich slúži ako úkryt Národného archívu.

Nachádza sa tu aj kryt mestskej samosprávy, do ktorého by sa v prípade nebezpečenstva mohlo uchýliť až 650 ľudí, dnes ho však nemožno použiť.

Priestor tu má dokonca aj národná banka, ktorá tu v minulosti skladovala zlaté zásoby Maďarska.

Banka, karta, účet Čítajte viac Budapeštiansky hotel zinkasoval za 2 noci od klientky 60 000 eur. A začali sa problémy letná láska - príbeh - píšte príbehy o letnej láske Čítajte viac Kam po svadbe? Hvar, Budapešť či Algarve sú v top 15 miest Európy na medové týždne Nemecko, Vianoce, domček, výzdoba, svetielka, ozdoby, dekorácie Čítajte viac Dom tejto babičky priťahuje turistov z celej Európy. Pozrite sa, prečo

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Budapešť #jaskyne