Humenné postaví cyklolávku cez Laborec za takmer 1,88 milióna eur

Humenné začalo s budovaním lávky pre peších a cyklistov cez rieku Laborec. Nový most bude spájať dve časti mesta, ktoré rieka pretína. Radnica na jeho vybudovanie získala prostriedky z európskych zdrojov, ktoré pokryjú 95 percent výdavkov. Celková výška oprávnených výdavkov projektu je takmer 1,88 milióna eur. Zhotoviteľom prác je na základe verejného obstarávania spoločnosť Ingsteel, s.r.o Bratislava. Doba výstavby je 12 mesiacov.

27.10.2022 11:00
debata

Ako informoval Marián Škuba z tlačového referátu Mestského úradu v Humennom, lávka bude slúžiť pre prechod pešej a cyklistickej dopravy cez rieku Laborec najmä medzi Sídliskom pod Sokolejom a centrom mesta. Tiež uľahčí prechod aj pre obyvateľov lokality Valaškovce alebo z obce Jasenov.

„Na Štefánikovej ulici bude lávka napojená na existujúci cyklochodník pri rieke Laborec. Na Jasenovskej strane sa vybuduje nový cyklochodník. V rámci projektu sa ešte rozšíria existujúce chodníky na Štefánikovej aj Jasenovskej ulici,“ konkretizoval Šku­ba.

Konštrukcia nového mosta bude oceľová s oceľovou prvkovou mostovkou. Povrch vozovky mosta bude tvorený plechmi s protišmykovou úpravou.

Dĺžka premostenia je 73,8 metra, celková dĺžka mosta je 87,5 metra a šírka lávky vrátane konštrukcie oblúkov je 6,05 metra. Založenie mostovej konštrukcie je realizované na betónových oporách a mikropilotových základoch.

V rámci prác zrekonštruujú aj 73 metrov Štefánikovej a 169 metrov Laboreckej ulice. K Jasenovskej ulici povedenie 130 metrov chodníka. Na lávke a novovybudovanom chodníku pribudne verejné osvetlenie.

„Ako má „cyklomost“ vyzerať rozhodli Humenčania. Vo verejnej ankete získala verzia s oblúkom 73 percent hlasov,“ pripomenul Škuba.

Príprava projektovej dokumentácie, majetkovo-právneho vysporiadania, územné konanie a stavebné konanie tohto projektu trvalo viac ako tri roky. Žiadosť o získanie nenávratných finančných prostriedkov (NFP) podalo mesto už v októbri 2021.

Konečné rozhodnutie o schválení však prišlo samospráve od ministerstva investícií až v septembri tohto roka.

Následne podpísalo mesto zmluvu o NFP, a keďže malo v tom čase už zrealizované opakované verejné obstarávanie, podalo žiadosť o jeho kontrolu.

Po jej schválení samosprávnym krajom odovzdalo stavenisko zhotoviteľovi, ktorý má dielo dokončiť v priebehu jedného roka.

cyklista, bicykel, cyklotrasa, bicyklovanie Čítajte viac Nitra otvorila cyklotrasu z Nitry do Dražoviec Výstava hračiek Čítajte viac Milujete Merkur? Vihorlatské múzeum vystavuje najväčšiu zbierku detskej stavebnice
debata chyba
Viac na túto tému: #Humenné #cyklomost