V Spišskej Novej Vsi a Michalovciach pribudnú zdieľané kolobežky

Zdieľané elektrické kolobežky postupne pribudnú už aj v Spišskej Novej Vsi a Michalovciach. Vysúťažených 40 nabíjacích boxov a 108 kolobežiek bude distribuovaných do oboch miest do začiatku budúcoročnej jari. Riaditeľka krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková uviedla, že z pohľadu rozvoja turizmu v Košickom kraji je táto investícia významným krokom, ktorým sa destinácie približujú k ekologickým riešeniam v individuálnej mobilite.

29.10.2022 11:00
debata

„Zároveň predstavuje aj riešenie tzv. last mile problému, teda presunu na prvom alebo poslednom úseku individuálnej prepravy. Práve možnosť požičať si v meste na tento účel elektrickú kolobežku je aj pre samotných obyvateľov príležitosťou vyskúšať si výhody ekologických alternatív k používaniu vlastného auta na krátke presuny. Vidím preto v projekte aj jeho občiansko-edukatívny rozmer, ktorý nám, nielen u študentov, ale aj u ich rodičov, pomôže šíriť povedomie o potrebe obmedzovať využívanie energie z fosílnych zdrojov,“ skonštatovala Jurková.

Zdieľané kolobežky pribudnú do týchto miest vďaka spolupráci Košického samosprávneho kraja (KSK), župnej spoločnosti Správa infraštruktúry cestovného ruchu, s. r. o. (SICR) a spoločnosti Antik. Študenti stredných škôl, ktoré zriaďuje kraj, budú môcť modré kolobežky využívať za zvýhodnené ceny. V ich blízkosti bude umiestnených celkovo 14 boxov s kolobežkami.

Systém umožňuje samoobslužné zapožičanie elektrickej kolobežky v sieti nabíjacích stojanov, strategicky rozmiestnených na verejne prístupných miestach.

Spojením fyzického dopravného prostriedku a virtuálneho IT riešenia vzniká podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Antik Igora Kollu užívateľsky jednoduchý a praktický produkt, ktorý je možné poskytovať bez potreby budovania náročnej prevádzkovej infraštruktúry.

Podpora nových foriem ekologickej dopravy podľa KSK úzko súvisí s rozvojom udržateľného cestovného ruchu. Práve zdieľaná mobilita je trendom najmä v destináciách, ktoré sa hlásia k takzvanému „slow turizmu“, teda alternatíve k masovému turizmu.

Fatima, Portugalsko, socha, Panna Mária, púť Čítajte viac Od fatimských zjavení uplynulo 105 rokov: Dedinku preslávila Panna Mária a 3 tajomstvá Panama, vodopád, kúpanie, Čítajte viac Serpentíny ukrývajú strieborné Taxco. Staré bane aj studené bazény lákajú dobrodruhov
debata chyba
Viac na túto tému: #Michalovce #Spišská Nová Ves #zdieľané kolobežky