Počas turistickej sezóny zaznamenala Skalica 17 993 vstupov do pamiatok

Počas letnej turistickej sezóny zaznamenalo mesto Skalica 17.993 vstupov do pamiatok. Informovala o tom vedúca oddelenia marketingu a cestovného ruchu Renáta Medňanská.

30.10.2022 15:00
Kultúrny dom v Skalici Foto:
Kultúrny dom v Skalici je dielom architekta Dušana Jurkoviča
debata

Ako doplnila, návštevníci najviac využívali dni, keď boli pamiatky otvorené zdarma. „Medzi najnavštevovanejšie pamiatky tradične patrili farský kostol a jeho veža, Rotunda sv. Juraja, jezuitský kostol. Túto sezónu sa sem zaradila aj expozícia kníhtlače, ktorá bola zrekonštruovaná. Stúpajúcu tendenciu zaznamenala taktiež návštevnosť turistickej informačnej kancelárie, ktorú od začiatku roka do konca septembra navštívilo 6452 turistov. Podujatia v rámci série Artleta si prišlo pozrieť viac ako 2000 návštevníkov,“ uviedla Medňanská.

Turizmus v meste ťažil aj z noviniek, ktoré boli pripravené pred sezónou. „Rekonštrukciou prešla expozícia kníhtlače. Nová je aj webová stránka turistickej informačnej kancelárie, orientačné tabule na veži farského kostola či obnovená expozícia vinárstva v Ľadovni,“ povedala Medňanská.

V meste už plánujú budúcoročnú letnú turistickú sezónu. „V nej by sme chceli sprístupniť novú pamiatku v meste. Ide o dobovú lekáreň u Milosrdných bratov a Izbu Antona Srholca,“ uviedla primátorka mesta Anna Mierna.

V rámci podpory smart mobility bola v meste osadená nabíjacia stanicu pre elektrobicykle v centre mesta. Táto aktivita sa uskutočnila s finančnou podporou Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Záhorie.

„Elektrobicykle naberajú na popularite, preto neustále rozširujeme sieť cyklonabíjacích staníc na celom Záhorí. Zároveň táto rozširujúca sa sieť prispieva k rozvoju cykloturistickej infraštruktúry, a tým k ekologizácii dopravy. Pripravujeme aj cyklomapu, ktorá zohľadní nové trasy aj infraštruktúru,“ doplnil výkonný riaditeľ OOCR Záhorie Martin Lidaj.

Maďarsko, Budapešť, Rybárska bašta, NEST1 NEPOUZI Čítajte viac Tu je 50 tipov Travel+Leisure, kam cestovať. 10 z nich je skvelo dostupných aj pre Slovákov gombasek, kláštor Čítajte viac Zipline v Gombaseku má vyrásť ešte tento rok, prepojí kemp s kláštorom
debata chyba
Viac na túto tému: #skalica