Práce na obnove stredovekej kaplnky v Spišskom Štvrtku sa po letnej prestávke opäť rozbehli

Po kratšej prestávke pokračuje v Spišskom Štvrtku (okr. Levoča) rekonštrukcia kaplnky Nanebovzatia Panny Márie z 15. storočia pri Kostole sv. Ladislava. Práce za viac ako pol milióna eur, s ktorými sa začalo vo februári, spomalili počas leta nové zistenia. Podľa správcu farnosti a gvardiána tamojšieho kláštora Jozefa Súkeníka by však aj napriek zdržaniam a problémom rekonštrukcia mohla byť ukončená na jar, teda ešte skôr oproti pôvodnému októbrovému termínu.

01.11.2022 11:00
debata

Samotný projekt obnovy kaplnky by mal vyriešiť dlhodobý problém s rozsiahlym vlhnutím. Farnosť získala dotáciu z Ministerstva kultúry SR vo výške 490-tisíc eur. Celkové náklady na projekt predstavujú viac ako 667-tisíc eur, zvyšnú sumu tak financuje farnosť z vlastných zdrojov a milodarov.

Šibenik, Chorvátsko, katedrála sv. Jakuba Čítajte viac Čo láka do najstaršieho chorvátskeho mesta viac ako more? Šibenik má dva zápisy UNESCO, padací most a zázračný kostol

Stavebné práce a inštalácie sa týkajú sanácie kaplnky a podzemnej chodby, ako aj okolitých terénnych úprav. „Začalo sa to výkopovými prácami v exteriéri, demontážou schodiskových stupňov a kamenných blokov. Po obnažení sme zistili, že prechodová chodba sa nedá zaizolovať v takom rozsahu, ako to bolo v projekte, je vsadená do skalného podložia, takže sa musel prerábať projekt,“ vysvetlil zdržanie projektový manažér Marek Balica. V súčasnosti sa však už na stavbe pracuje podľa plánov a termín ukončenia by to ovplyvniť nemalo.

Obnovu kaplnky sprevádzajú aj nálezy. Pri odstraňovaní betónových vrstiev z 19. storočia našli reštaurátori pôvodnú náhrobnú dosku. „Predpokladáme, že pochádza niekedy z konca 13. storočia, budeme ju však ešte doskúmavať. Sú na nej zobrazené tri kríže, sú spojené ramenami, majú kotvové ukončenie. Pravdepodobne bola táto náhrobná doska už pri stavbe kaplnky sekundárne uložená na strop schodiskového priestoru," uviedla Emília Poláková z levočského pracoviska Krajského pamiatkového úradu v Prešove. Ten už určil samostatným rozhodnutím podmienky ďalšej obnovy kamennej reliéfnej dosky a to, akým spôsobom sa bude nález prezentovať.

Posledná väčšia rekonštrukcia, pri ktorej sa realizovali aj zásahy, ktoré mali pomôcť s problémom vlhnutia, bola v 20. rokoch 20. storočia. „Niektoré z tých zásahov, ktoré boli vtedy realizované, boli ponechané, lebo sú funkčné, tie ktoré už neboli, nahrádzame pri tomto projekte,“ informoval Súkenník. Podľa jeho slov predstavuje kaplnka unikátnu stredovekú stavbu, okrem toho aj veľmi dobre zachovanú. „Pred rekonštrukciou sem prichádzali stovky, ak nie tisíce turistov či návštevníkov každý mesiac. Teraz ich tam pre práce púšťať nemôžeme, ale dúfame, že od budúceho leta ju budú môcť opäť navštevovať,“ do­dal.

Bekim Aziri Čítajte viac Bekim: Keby mi na letisku stratili vozíček, odišiel by som na stokilovom papamobile
debata chyba
Viac na túto tému: #Spišský Štvrtok #kaplnka