V trnavskom lesoparku Štrky vysadia ďalšie stromy a založia lúku

Mesto Trnava bude pokračovať vo výsadbe nového lesoparku v lokalite Štrky. Do polovice decembra tu majú pribudnúť ďalšie stromy a založený bude lúčny porast. Radnica v súčasnosti hľadá dodávateľa týchto prác, predpokladaná hodnota zákazky je vyčíslená na viac ako 150-tisíc eur. Už pred rokom bolo na ploche s rozlohou približne 12 hektárov vysadených prvých 229 odrastených javorov, jaseňov, brestov, líp, hrabov a čerešní.

03.11.2022 11:00
debata

Výsadba lesoparku je naplánovaná na viac rokov, celkovo v ňom má rásť viac ako 4000 stromov. Zámerom je v okrajovej časti mesta založiť prírode blízke krajinné biotopy, ktoré zvýšia chladiaci efekt a biodiverzitu krajiny. Lesopark rozšíri aj oddychové a rekreačné možnosti pre obyvateľov Trnavy.

Trnava si pre nový lesopark prenajala takmer 12 hektárov pôdy, ktorá bola dlhodobo využívaná na poľnohospodársku produkciu. Vlani dala na tejto ploche vysiať medziplodiny, ktoré mali detoxikovať pôdu, na jeseň už boli vysadené prvé stovky stromov. Zmluva s vlastníkom pozemku umožňuje vysadiť na pozemku stromy, kríky a okrasné dreviny, ale aj umiestniť drobný mobiliár a prvky drobnej parkovej architektúry.

Šášovské Podhradie eko kemp turizmus Čítajte viac Ekokemp pod hradom Šášov budú tvoriť recyklované lodné kontajnery Cestovateľ David Slovák, Slovák behá po Slovensku Čítajte viac Slovák Slovák obehol všetkých 141 našich miest: Vieme robiť cestovný ruch, ani Geissenovcov nepotrebujeme
debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #lesopark