Františkáni sprístupnia kryptu pod kostolom pre veriacich

Rehoľa Menších bratov - františkánov aj v tomto roku v dušičkovom období sprístupní kryptu pod Kostolom sv. Jakuba v centre Trnavy. Otvorená bude podľa oznamu františkánov od 1. do 8. novembra vždy po rannej omši a pol hodinu pred a po večernej omši.

03.11.2022 09:00
debata

Krypty sú aj pod viacerými ďalšími trnavskými kostolmi, sprístupnené však bývajú len výnimočne. Sprístupnenie krypty nemá byť atrakciou, ale je službou pre veriacich. Pri jej návšteve môžu získať odpustky pre duše zosnulých za rovnakých podmienok ako na cintorínoch.

Krypta pod františkánskym kostolom v Trnave je dlhá viac ako 93 metrov, tvoria ju dve súbežné chodby, ktoré sa na konci spájajú. Nachádza sa v nej 92 kazematov a 36 pohrebných miestností. V súčasnosti je identifikovaných len približne sto pochovaných z obdobia rokov 1794 až 1866, jeden náhrobok je datovaný rokom 1719. Samotná krypta je však staršia, pochádza zo 17. storočia.

Podzemné priestory slúžili predovšetkým na pochovávanie členov františkánskeho rádu. Miesto posledného odpočinku v krypte našli aj príslušníci viacerých meštianskych rodín. Pred niekoľkými rokmi tu uložili telesné pozostatky ľudí, ktorí boli pôvodne pochovaní pod františkánskym Kostolom sv. Kataríny Alexandrijskej (Katarínka) pri Dechticiach v okrese Trnava.

Krypty sú aj pod Katedrálou sv. Jána Krstiteľa, Bazilikou sv. Mikuláša a ďalšími trnavskými kostolmi.

Mexiko, Deň mŕtvych Čítajte viac Deň mŕtvych je radostný: Kostry tancujú po mestách, takto to vyzerá shutterstock 69214975 Čítajte viac V areáli Knižnice Juraja Fándlyho postavili letnú čitáreň so zelenou strechou
debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #krypta