Jeden kilometer, 82 reštaurácií, 331 stolov: Obyvatelia majú barov plné zuby, radnica ich vysmiala

Obyvatelia centra Barcelony, ktorí sa už mnoho rokov sťažujú na negatívne dopady nadmerného cestovného ruchu, sa začali mobilizovať proti veľkému počtu reštauračných záhradiek v uliciach. Barcelonskú radnicu vyzývajú, aby viac kontrolovala vonkajšie prevádzky gastronomických podnikov a nechala zavrieť tie, ktoré fungujú načierno, píše denník El País.

13.11.2022 06:00
debata (1)

Ľudia z bytov susediacich so záhradkami sa sťažujú predovšetkým na hluk, ktorý trvá aj do skorých ranných hodín, či na vytláčanie iných druhov podnikateľských aktivít. Predstavitelia radnice tvrdia, že problémy sú len v niektorých uliciach.

Rozšírenie počtu záhradiek barcelonská radnica schválila počas pandémie covidu-19, aby umožnila čiastočné fungovanie barov a reštaurácií aj v čase pandemických opatrení.

V tom čase vydala viac ako 3000 dočasných povolení na umiestnenie záhradiek do verejného priestoru a tiež znížila o 75 percent poplatky za zaberanie verejnej plochy.

S návratom turistov do katalánskej metropoly sa ale susedia začali sťažovať na nadmernú koncentráciu vonkajších gastronomických prevádzok v uliciach v centre mesta.

Združenie susedov FAVB kritizuje navýšenie schválené počas pandémie. „Do roku 2019 bolo v Barcelone na 6000 povolení záhradiek s celkovou kapacitou 25 000 stolov. S covidom sa tento počet zvýšil o 3000 povolení a 10 000 stolov,“ povedal El País hovorca FAVB Pere Mariné.

Podľa združenia je počet nadmerný a koncentrácia patrí k najvyšším v Európe. „Je jasné, že to vedie k problémom,“ dodal hovorca.

San Sebastián, Španielsko, pláž, more, leto, dovolenka, palác, piesková pláž, opaľovanie, kúpanie Čítajte viac Na španielskych plážach pozor: 5 málo známych pravidiel a aká pokuta za porušenie hrozí

Združenia susedov poukazujú napríklad na ulicu Calle Enric Granados, ktorá meria zhruba jeden kilometer. Reportéri denníka El País na tejto ulici napočítali 82 záhradiek s 331 stolmi.

„V mojej jedálni je kvôli hluku z ulice nemožné viesť konverzáciu, keď sú otvorené okná,“ uviedol Jordi Badia zo susedskej organizácie SOS Enric Granados.

Obyvatelia sa tiež domnievajú, že vysoká koncentrácia záhradiek vedie k rastu nájmov, ktorý potom z ulíc vytláča iné druhy obchodov a prevádzok.

Podľa aktivistov vyrástlo mnoho vonkajších zariadení na chodníkoch načierno. „Keby dodržiavali existujúce pravidlá, tak by 90 percent z nich (záhradiek) muselo zavrieť,“ povedal Mariné.

Obyvatelia sa tiež sťažujú, že v noci hluk od stolov a stoličiek trvá výrazne dlhšie, než je povolená otváracia doba záhradiek. Podľa nariadenia by mali zatvárať o polnoci alebo o jednej ráno.

„V Barcelone žiadny problém so záhradkami nie je,“ hovorí námestník barcelonskej primátorky Jaume Collboni zo strany katalánskych socialistov.

Podľa neho mohli problémy vzniknúť len v niektorých lokalitách, kde je skutočne veľká koncentrácia vonkajšieho sedenia.

„Záhradky vytvárajú bezpečnosť (na uliciach), ekonomický život, sú súčasťou stredomorskej kultúry,“ povedal.

Domnieva sa tiež, že vďaka 3000 dočasných povoleniam sa podarilo v pohostinstve zachrániť niekoľko tisíc pracovných miest.

Collboni navyše dojednal v rozpočte na budúci rok predĺženie zľavy na poplatku za umiestnenie záhradiek.

Podľa šéfa asociácie barcelonských reštaurácií Rogera Pallarolsa sa na vonkajšie sedenie sťažuje niekoľko desiatok ľudí, ktorí „sú proti všetkému“.

Barcelonské prevádzky podľa neho majú jedny z najstriktnejších pravidiel v celom Španielsku.

Podľa denníka El País hrozí, že pravidlá ohľadom záhradiek vytvoria krízu v barcelonskej mestskej koalícii, ktorá stále hľadá rovnováhu medzi ekonomickým prínosom a dopadmi na cestovný ruch v meste.

Ľavicová starostka Ada Colauová a jej spolustraníci sa dlhodobo vymedzujú proti negatívnym dopadom cestovného ruchu na starousadlíkov, napríklad v oblasti dostupnosti bývania.

San Sebastián, Španielsko, pláž, more, leto, dovolenka, palác, piesková pláž, opaľovanie, kúpanie Čítajte viac Španielsko, Grécko, Turecko, Taliansko budú pre mnohých európskych turistov o 5 rokov no-go zónou rovinj, chorvátsko, leto, dovolenka, Istria, more Čítajte viac Víťaz rebríčka je jasný! Najkrajšie európske plážové mesto nájdete v Chorvátsku
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #barcelona