24 hodín adrenalínu: Dvaja priatelia navštívili 9 metropol za 1 deň: Najviac ich potrápila Bratislava

Dvaja kamaráti sa rozhodli vytvoriť rekord a navštíviť najviac hlavných miest za 24 hodín a to len pomocou hromadnej pravidelnej dopravy.

08.12.2022 06:00
debata

Od 25. do 26. novembra 2018 navštívili Adam Leyton a Chris Fletcher (obaja Briti) deväť metropol. Ako vyzerala ich cesta?

Vlakom z sa vybrali z Londýna do Amsterdamu, prešli cez Paríž a Brusel, potom odleteli do Berlína, odtiaľ autobusom do Prahy, odkiaľ sa ďalším letom vybrali do Bratislavy. Zo Slovenska je to vlakom do Viedne len na skok. Napokon logicky zakončili svoju dobrodružnú cestu v Budapešti, kam pricestovali železnicou, a tak vytvorili rekord.

Ich cesta celkovo trvala 23 hodín a 50 minút, čím dosiahli rekord za najviac navštívených hlavných miest za jediný deň pravidelnou dopravou.

čočík mall.tv Čítajte viac Majstri fejkov! Čočík sa bol pozrieť v kópii Hallstattu. Je tu menej Číňanov ako v tom skutočnom

Adam Leyton pritom nebol v prekonávaní rekordov už nováčik: pred pár rokmi sa mu podarilo navštíviť za 24 hodín najväčší počet krajín – podarilo sa mu vidieť až 12.

Dobre preto vedel, že kľúčová je detailná príprava itinerára aj s núdzovými riešeniami. S myšlienkou navštíviť deväť metropol sa pohrával asi tri roky, šesť mesiacov pred dňom D boli prípravy už v plnom prúde.

Na internete obaja muži strávili pred odchodom dlhé hodiny. Týždne tiež venovali prechádzaniu sa cez Google Street View po uliciach a pozerali si obrázky staníc, aby pri prestupoch neblúdili ani sekundu.

Švajčiarsko, vlak, rekord Čítajte viac Najdlhší vlak sveta meral takmer 2 kilometre: Pozrite si fotografie, aké sa už (asi) nezopakujú

Ako to pri cestovaní býva, prišli aj problémy, ktoré ich dostali do poriadneho stresu. Z Londýna vlak vyštartoval presne, cesta ubiehala podľa poriadku, no 10 minút pred Parížom sa vlak náhle zastavil. Vlakvedúci oznámil, že stanicu uzavreli kvôli bezpečnostnému riziku a stáť budú na mieste asi 20 minút.

Adam s Chrisom však mali len 38 minút do odchodu ďalšieho spoja. Uvedomili si však, že keď je stanica uzavretá, neprijíma, ani nevypravuje ďalšie súpravy.

Z 20 nakoniec bolo 40 minút, no prestup na ďalší vlak zvládli, keďže si peróny a prechody predtým dokonale naštudovali.

Vlak však do Amsterdamu dorazil s hodinovým meškaním, a tak na tamojšom letisku Schipol im ostala rezerva len 40 minút. Keď dobehli na letisko, neostalo im nič iné, len mávať rukami, kričať, že práve prekonávajú svetový rekord a prosiť cestujúcich, aby ich pustili dopredu radu.

Keď dorazili do Bratislavy, na prestup mali len 3 minúty – čo bolo vôbec najtesnejšie z celej cesty.

Nakoniec sa šťastne dostali do cieľovej stanice v Budapešti a po vystúpení si spravili slávnostnú selfie.

Ukrajina, Rusko, invázia, Kyjev, metro Čítajte viac Kyjev má najhlbšiu stanicu metra: Bývala pýchou mesta, dnes je úkrytom pred bombami

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Guinnessova kniha rekordov