Spišská Nová Ves chce nechať obnoviť bývalý vojenský bunker a sprístupniť ho verejnosti

Mesto Spišská Nová Ves by chcelo nechať zrenovovať bývalý vojenský kryt v lokalite Šulerloch. Podmienkou je však získanie dotácie, o ktorú sa chce uchádzať v rámci výzvy Terra Incognita. Ide o program na podporu cestovného ruchu, ktorý vyhlasuje organizácia Košice Región Turizmus, uviedla Mária Dutková z referátu cestovného ruchu a zahraničných vzťahov na Mestskom úrade v Spišskej Novej Vsi. Následne by ho chceli sprístupniť verejnosti a obohatiť tak ponuku turistických zaujímavostí v meste či regióne.

13.11.2022 11:00
debata

Dutková potvrdila, že vojenský úkryt patrí medzi tie, ktoré sa hromadne budovali od začiatku 60. rokov 20. storočia. Reálne však nikdy nebol využívaný, slúžil podľa jej slov len na cvičenia. V súčasnosti je bez dverí a úplne prázdny.

„Nie je zatiaľ zaujímavý, vyzerá ako pivnica. Ak by sme išli do renovácie, zahŕňala by aj úpravu terénu. Vo vnútri by sme to vyčistili, je tiež potrebné opraviť steny a vymaľovať. Trocha zdevastovaný je únikový východ, vymenil by sa tam poklop,“ opísala pracovníčka referátu, podľa ktorej zvažujú na úkryte osadiť dvere.

Zatiaľ ešte ale nevedia, akým spôsobom bude kryt po úprave pre verejnosť sprístupnený. Zvažujú aj verziu s videovrátnikom, prípadne využitie aplikácie a QR kódu na otvorenie dverí. Doplnením by mala byť aj informačná tabuľa s textom a staršími fotkami krytu.

Ak by sa podľa Dutkovej podarilo získať viac financií, ďalšou etapou by mohlo byť zatraktívnenie interiéru úkrytu tak, aby bol zážitkový. „Už by sme tam umiestnili aj nejaké staršie predmety s vojenskou tematikou, respektíve z čias, keď v meste fungoval vojenský útvar,“ dodala.

čočík, mall.tv Čítajte viac Toto bola hrozná potupa: Číňania po futbalovom zápase ľutovali český nároďák Lucca, Taliansko Čítajte viac Inst@inšpirácia: Fotograf Ľudo vám ukáže toskánske mesto krajšie ako Pisa
debata chyba
Viac na túto tému: #bunker #Spišská Nová Ves