Na predaj je neobývaná dedina s kostolom, školou, hotelom. Za cenu garsónky!

Na severozápade Španielska je na predaj dedina Salto de Castro, ktorá má štyri desiatky bytových jednotiek, školu, kostol, hotel, bazén aj kasárne pre políciu. Jediné, čo jej chýba, sú obyvatelia. Predajná cena je iba 260 000 eur, čo podľa BBC zodpovedá zhruba cene garsónky v Madride či Barcelone.

11.11.2022 12:15
debata (1)

Ďalšie peniaze však bude treba investovať do zanedbaných domov, podľa predajcu by ale mali stačiť dva milióny eur, aby boli tamojšie nehnuteľnosti prevádzkyschopné. Podľa denníka ABC môže nový majiteľ počítať aj s dotáciou od vlády a regionálnej správy.

Salto de Castro leží pri hraniciach s Portugalskom v národnom parku, asi tri hodiny cesty z Madridu. Súčasný majiteľ tamojšie nehnuteľnosti ako celok kúpil pred dvadsiatimi rokmi s úmyslom vytvoriť tam turistický rezort. Ekonomická kríza mu ale plány zmarila.

Predchádzajúcim majiteľom bola energetická spoločnosť Iberdrola, ktorá dedinu postavila pre zamestnancov pracujúcich na stavbe neďalekej priehrady. Po jej dostavbe sa ale ľudia začali sťahovať preč a koncom 80. rokov dedina úplne osirela.

Rodina majiteľov sa snažila usadlosti predať už v roku 2017, vtedy za 1,7 milióna eur. V roku 2019 sa o predaj pokúsila znova, a to za šesť miliónov eur, tiež neúspešne.

Teraz to ale vyzerá nádejne. Podľa Ronnieho Rodrígueza z firmy, ktorá majiteľa zastupuje, záujem v priebehu niekoľkých dní prejavilo viac ako 300 ľudí či firiem, niektorí záujemcovia sú z Ruska, Francúzska, Belgicka či Británie.

Jeden už dokonca zložil rezervačnú zálohu. Podľa miestnych sú medzi nimi aj dve neziskové organizácie či súkromná univerzita.

Taliansko, Sardínia, ulica, dovolenka, Stredomorie, mesto, dedina, cestovanie Čítajte viac Taliansko vám núka 15 000 eur, ak sa presťahujete na druhý najväčší ostrov Stredomoria lietadlo, Željava, Juhoslávia, podzemné letisko Čítajte viac Juhoslovanské letisko ukryté v kopci: Cesta k nemu vedie cez míny, chemikálie a hroziace kolapsy
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko