Neseďte doma. Užite si neopakovateľnú vianočnú atmosféru a najväčšie vonkajšie klzisko v Európe

O pár týždňov sú tu najkrajšie sviatky v roku. Okrem zháňania darčekov, vianočné stromčeka, kapra, si každoročne isto nájdete čas aj na stretnutie s priateľmi na tradičných vianočných trhoch. K atmosfére Vianoc predsa neodmysliteľne patria. Čo tak zájsť trošku ďalej, ako do centra vášho mesta. Poďte s nami na jedny z najkrajších trhov v Európe.

21.11.2022 00:00
MTB, Budapest, pr, nepouzivat Foto:

Sadnite na vlak, či autobus a vyberte sa užiť si prekrásnu vianočnú atmosféru do Budapešti. Akokoľvek ste presvedčení, že trhy vo vašom meste sú tie naj, sme si istí, že zmeníte názor. To, čo zažijete v metropole Maďarska, na to tak skoro nezabudnete. Atmosféra zimnej večernej Budapešti sa vám vryje pod kožu a vy z tej energie budete čerpať ešte pár dní po príchode domov.

Počas dňa by bolo hriechom nevyužiť možnosť pokorčuľovať sa na najväčšom vonkajšom klzisku v Európe. Nachádza sa v nádhernom prostredí, v mestskom parku Városliget. Na vstupnú budovu klziska, pripomínajúcu menší palác, a na korčuliarov na ľade je taký krásny pohľad z neďalekého mosta, že aj v tom najchladnejšom počasí je plný divákov, ktorí nemajú chuť, či odvahu obuť si korčule. Na druhej strane klziska je hrad Vajdahunyad a keď sa na chvíľku na ľade necháte unášať fantáziou, budete sa cítiť ako v zimnej rozprávke.

Foto: Visit Hungary
MTB, Budapest, pr, nepouzivat

Tento koláč musíte mať

Budapešť je plná útulných kaviarní. A tak sa čerstvo unavení priamo z klziska zastavte v jednej z nich. Pri prechádzke v židovskej štvrti Budapešti si ku káve dajte aj porciu koláča fluden. Tento tradičný židovský koláč je plnený vrstvami orechovej a pomarančovou kôrou ochutenej makovej plnky, strúhanými jablkami a domácim marhuľovým džemom. Ak ten koláč uvidíte ste stratení, neostane vám sila odolať. A prečo aj. Doprajte si tú lahodnú a vyváženú chuť.

Von sa stmieva a tak je čas vyraziť na preslávené Vianočné trhy. Sviatočnými svetlami vysvietená metropola vás očarí. Najkrajší bulvár hlavného mesta, Andrássy út, je v tomto čase ozdobený najpôsobivejším vianočným osvetlením. Impozantná budova Baziliky svätého Štefana vo vianočnom období zabáva ľudí, zhromaždených na námestí a užívajúcich si atmosféru vianočných trhov, laserovou šou. V uliciach mesta môžete vidieť vyzdobenú električku, či mikulášsky trolejbus.

Foto: Visit Hungary
MTB, Budapest, pr, nepouzivat

Vianočný trh v Budapešti je právom považovaný za jeden z najkrajších v Európe. Môžete si tu kúpiť jedinečné remeselné darčeky. S pohárom vareného vína voňavého po klinčekoch sa poprechádzajte pomedzi stánky a užijete si pravú vianočnú atmosféru. Sme si istí, že neodoláte ani čerstvému voňavému trdelníku, pečenému na drevenom uhlí. Je vám znova zima? Šup do najbližšieho stánku na „pálinku“. „Pálinka“, ako ľudový liek Maďarov, je dôležitá pri ochrane pred chladom. Vianočná Budapešť je krásna a tak si ju nenechajte tento rok ujsť. Veď ktovie, čo bude o rok.

chyba