Najlepšie vianočné trhy roku 2022: Kam sa oplatí vyraziť na výlet?

Už je to za rohom! Najžiarivejšie obdobie roka, aj keď tento raz zrejme o niečo tlmenejšie, sa blíži. K predvianočnému času neodmysliteľne patria adventné trhy plné voňavých jedál a nápojov, darčekov, príjemnej hudby a jedinečných stretnutí. V niektorých mestách je však sviatočná atmosféra ešte sviatočnejšia, občerstvenie ešte chutnejšie a stánky ešte lákavejšie.

22.11.2022 06:00
Vianoce, vianočné trhy, stánky, advent,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Prvé vianočné trhy sa konali v neďalekej Viedni v roku 1298 a od 13. storočia sa táto milá tradícia rozšírila do celého sveta. Napriek tomu si rakúska metropola svoje dychberúce čaro zachovala až podnes a pravidelne sa jej adventné divadlo umiestňuje na popredných vianočných priečkach.

Niektoré, aj tie viedenské, trhy sa stali takými populárnymi, že sa z nich stali turistické atrakcie, ktoré navštevujú aj zahraniční turisti.

Tu je prehľad niektorých z najlepších tohtoročných vianočných trhov po celom svete, ktorý zverejnil portál CNN.

Wiener Christkindlmarkt

Wiener Christkindlmarkt sa v roku 2022 koná od 19. novembra do 26. decembra. Viedeň chystá skvelé atrakcie, ktoré doplnia tamojšiu slávnostnú atmosféru, ako jazdy na soboch, obrie ruské kolo, krásny betlehem.

Viac ako 150 stánkov ponúkne chutné maškrty: rakúske klobásy a perníky, domáci vianočný punč.

Hoci je v rakúskom hlavnom meste na výber okolo 20 miestnych vianočných trhov, Wiener Christkindlmarkt, ktorý sa koná pred radnicou, alebo Rathausplatz, je jedným z jeho najstarších a najtradičnejších podujatí.

Podujatie, známe aj ako Viedenský vianočný trh snov, bude podľa predstaviteľov tento rok viac pre rodiny s deťmi, najmladším návštevníkom budú venované väčšie plochy vrátane detského klziska s rozlohou 150 metrov štvorcových.

Slávny strom sŕdc, obrovský javor vyzdobený stovkami trblietavých srdiečok, je obľúbeným miestom stretávania sa dvojíc a skvelou príležitosťou na fotenie.

Staromestské námestie a vianočné trhy na Václavskom námestí, Praha

Trhy v Prahe budú prebiehať od 26. novembra do 6. januára 2023. Hlavné mesto Českej republiky je počas sviatočného obdobia priam definíciou zimnej krajiny zázrakov.

Trhovísk je po celom meste veľa, no tie hlavné trhy sú vždy na Staromestskom a Václavskom námestí, ktoré sú od seba vzdialené len pár minút chôdze.

Staromestské námestie ponúka zábavu v podobe tanečných a iných vystúpení a tvorivých dielní, zatiaľ čo Václavské námestie sa zameria na ručne vyrábané darčeky a pochúťky miestnych obyvateľov ako klobása a varené víno.

Advent v chorvátskom Záhrebe

Advent v Záhrebe 2022 má trvať od 26. novembra do 7. januára 2023. Práve v metropole chorvátska sa konali trhy, ktoré boli tri roky po sebe zvolené za „najlepšie vianočné trhy“ v online hlasovaní cestovateľského portálu European Best Destinations.

Záhreb sa počas adventu naozaj premieňa na čarovnú krajinu, atmosféru dopĺňajú živé betlehemy, vyrezávané ľadové sochy, vonkajšie koncerty, pop-up bary a vianočná električka so Santom a jeho škriatkami.

Advent v Záhrebe má aj oblasť venovanú zábave, kde nájdete veselých zabávačov tancujúcich na ulici.

Vörösmartyho námestie a vianočný trh pri Bazilike sv. Štefana, Budapešť

Budapešť má dva hlavné sviatočné trhy, ktoré sú otvorené od 18. novembra do 1. januára 2023 – pri Bazilike svätého Štefana a na námestí Vörösmarty.

Pri bazilike je viac ako 150 stánkov s predajcami sladkých dobrôt, vína a výrobkami umeleckých remesiel, no hlavnou atrakciou sú 3D animácie, ktoré sa premietajú na jej fasádu.

Trh na námestí Vörösmarty sa nachádza v srdci mesta a ročne priláka viac ako 800 000 návštev­níkov. Jeho top lákadlom je zvyčajne obrovský adventný kalendár, ktorý denne od 1. do 23. decembra odhaľuje nové okienko, hoci skvelé sú aj fantastické maďarské jedlá, langoše aj koláče.

Trh na Vorosmarty Square má prebiehať od 18. novembra a má sa uzavrieť 1. januára 2023 o 5:00. Vianoce v bazilike svätého Štefana sa začnú 18. novembra a zavrieť sa majú 1. januára 2023 o 18:00.

Vianočný trh v Štrasburgu

Vianočné trhy v Štrasburgu sa tento rok začínajú 25. novembra a potrvajú do 24. decembra. V tomto meste majú dlhú tradíciu, konali sa tu už v roku v roku 1570, čo z nich robí jedny z najstarších v Európe.

Veľmi populárny trh, ktorý sa rozprestiera na viac ako 10 miestach, vrátane časti Grande Île zapísanej na zozname svetového dedičstva UNESCO, rozžiari mesto tisíckami blikajúcich vianočných svetiel a slávnostných ozdôb. Stovky stánkov predávajú všetko od dekorácií a darčekov až po miestne alsaské víno.

Pred pandémiou Covidu sa na trhu ročne zúčastnilo okolo dvoch miliónov ľudí.

Budapešť, Maďarsko, bicykel, vianoce, vianočné trhy, Čítajte viac Vianočný trh v susednej metropole zachraňujú na poslednú chvíľu: Stihnú ho pripraviť do adventu? pocasie, zima, sneh, skok, Zverovka, orava Čítajte viac Päť tipov na zimné výlety po Slovensku: Na svoje si prídu rodiny aj zdatní turisti zima, sneh, zdravie Čítajte viac Nelyžujete? Toto je 7 najlepších lyžiarskych stredísk pre vás. Vážne

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vianočné trhy #advent