Rekonštrukcia historickej kúrie Zuzana by mala trvať rok a pol

Po náročnom administratívnom procese a verejnom obstarávaní naberá rekonštrukcia kúrie Zuzana v Markušovciach (okr. Spišská Nová Ves) reálne kontúry. Tento týždeň si stavenisko preberá zhotoviteľ, ktorý obnoví historickú hospodársku budovu pri kaštieli. Práce by mali byť hotové na jar 2024. Stavebná časť projektu bola vysúťažená v objeme 2,2 milióna eur. Informoval o tom v tlačovej správe hovorca Košického samosprávneho kraja (KSK) Michal Hudák.

16.11.2022 11:30
debata

Väčšinu rekonštrukcie v rámci projektu Kúria Zuzana – Zážitok v múzeu financuje KSK ako zriaďovateľ. Župné Múzeum Spiša získalo financie aj prostredníctvom Grantu Európskeho kultúrneho priestoru (EHP). Z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prišla pomoc v sume jedného milión eur, z čoho 150-tisíc je spolufinancovanie štátneho rozpočtu SR.

Záchrana národnej kultúrnej pamiatky v historickom areáli kaštieľa je prvým krokom. Grant však podporuje aj mäkké aktivity, na ktoré je vyčlenený rozpočet 300-tisíc eur. Cieľom projektu je podľa riaditeľky múzea Zuzany Krempaskej vytvorenie moderných expozícií s využitím nových technológií. Tie prinesie do projektu jeden z partnerov, islandská spoločnosť, ktorá má dlhoročné skúsenosti s tvorbou interaktívnych expozícií.

„Vytvorené bude zázemie pre pracovníkov, no hlavne pre návštevníkov, ako priestor pre služby, infomúzejka, občerstvenie, relax a zábava. Múzeum získa možnosť realizovať rôzne zážitkové aktivity v sezóne, ale aj mimo nej, napríklad letné školy umenia, tvorivé dielne, workshopy,“ priblížila Krempaská.

V múzeu pribudnú nové expozície, ktoré spoja tri témy. Pôjde o život šľachtickej rodiny Máriássyovcov na Spiši, históriu spracovania dreva a nábytkárskeho priemyslu na Spiši a prezentáciu tradičnej ľudovej kultúry na Spiši vrátane menšín. Na projekte aktívne spolupracujú regionálni partneri Stredná odborná škola drevárska v Spišskej Novej Vsi a Oblastná organizácia cestovného ruchu Slovenský raj a Spiš.

Kúriu Zuzana nechal v roku 1745 vybudovať František Máriássy, meno dostala po jeho manželke. Hospodárska budova prešla celkovou rekonštrukciou v 80. rokoch minulého storočia.

V súčasnosti je na jej poschodí depozitárny priestor a na prízemí je situovaný predaj vstupeniek a propagačného materiálu múzea.

Pôvodne bola budova určená pre ubytovanie služobníctva a v prízemných priestoroch boli ustajnené hospodárske zvieratá, respektíve kone, ktoré boli zapriahnuté ku kočom. Na reliéfe budovy sú dodnes znázornené rodové erby oboch manželov.

„Markušovce sú turisticky atraktívnym miestom najmä pre svoj historický príbeh. V areáli kaštieľa sa okrem historickej hospodárskej budovy a francúzskeho parku nachádza aj dominantná budova letohrádku, ktorá už má s pomocou kraja rekonštrukciu za sebou,“ dodal predseda KSK Rastislav Trnka.

Scilly, ostrov, exotika, pláž, more, palma, piesok, schody, dovolenka, relax, cestovanie Čítajte viac Súkromný ostrov? Niektoré sú prekvapivo cenovo dostupné lietadlo, obloha, jar Čítajte viac New York - Šanghaj za 2 hodiny: Čína sa pridáva k pretekom hypersonických letov
debata chyba
Viac na túto tému: #Spišská Nová Ves