Prešov otvorilo novú cyklolávku pri Prešovskej univerzite za viac ako 950-tisíc eur

Mesto Prešov sprístupnilo pre verejnosť novú cyklolávku ponad rieku Torysa pri Prešovskej univerzite. Jej výstavba podľa zmluvy stála vrátane vypracovania projektových dokumentácií, asanácie starej lávky a výstavby novej cyklolávky s prepojením na cyklochodník Mlynský náhon viac ako 957-tisíc eur s DPH. Práce ako víťaz verejnej súťaže zrealizovala spoločnosť Eurovia SK, a.s., Košice.

16.11.2022 14:00
debata

Odstránenie starej a výstavbu novej lávky v blízkosti zimného štadióna si vyžiadala minuloročná diagnostika, ktorá preukázala, že stavebno-technický stav tohto premostenia cez rieku Torysa je veľmi vážny a prechod chodcov po lávke už nebol bezpečný.

Mesto Prešov preto lávku bezodkladne uzavrelo. V letných mesiacoch tohto roka začala dodávateľská firma s výstavbou novej, modernejšej lávky, ktorá slúži pre peších aj pre cyklistov.

„Stavba bola realizovaná v zmluvnom termíne 135 dní. Vzhľadom na to, že súčasťou boli aj povoľovacie konania, tak je to veľmi slušný výkon. Čo sa týka ceny diela, v zásade je dodržaná. Sú drobné odchýlky, ako je to pri týchto projektoch bežné, a s týmto rokujeme ešte s mestom,“ uviedol generálny riaditeľ Eurovia SK Robert Šinály.

Nová lávka sa nachádza na rovnakom mieste ako predchádzajúca, pričom v rámci realizácie vybudovali aj prepojenie na cyklochodník Mlynský náhon. V časti od ulice Kúpeľná po rieku Torysa pribudol 83-metrový obojsmerný chodník pre cyklistov.

V časti pozdĺž rieky Torysa až po novú lávku vznikol takmer 200-metrový združený chodník pre peších a cyklistov. Pozdĺž chodníkov vznikli zálivy s lavičkami, košmi, cyklostojanmi, vymenili a rozšírili aj verejné osvetlenie.

„Po druhej strane Torysy ide Eurovelo, takže ľudia, ktorí prídu po Eurovele aj z iných miest, môžu na tejto lávke plynule prejsť a pokračovať po ďalšom cyklochodníku až do centra mesta. Takže prepájame aj mesto, aby bolo prístupné cyklistom, aby sa mohli po Prešove pohybovať bezpečne,“ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Nosná konštrukcia novej lávky je oceľová. „Je 38 metrov dlhá a 5,5 metra široká. Je rozdelená na cyklochodník, ktorý má šírku 2,5 metra a tvorí ho zelený pás. Dvojmetrový modrý pás je určený pre chodcov a jednometrový pás je vyhradený pre mobiliár, lavičky, koše a cyklostojany, ktoré sú ešte vo výrobe a pribudnú neskôr,“ uviedol Marek Reisinger zo spoločnosti Eurovia SK. Podlahu mostného objektu tvorí železobetónová doska. Na oboch stranách mosta sa nachádza oceľové zábradlie s výškou 1,3 metra.

Dominantou novej lávky je oblúkový nosník. V strednom páse pod nosným oblúkom sú umiestnené lavičky a stojany na bicykle. „Pôvodná lávka mala piliere. Pre oblúk sme sa ale rozhodli z limitujúceho titulu storočnej vody. To znamená, že konštrukcia, po ktorej sa chodí, mala byť čím tenšia, aby voda prešla popod most,“ vysvetlil projektant mosta Ján Roman.

„Myslím si, že dizajnovo moderná lávka sa tu hodí, lebo už keď sa robil prvotný návrh toho, čo by tu malo byť, tak sa chcelo nadviazať aj na strechu zimného štadióna, aby to ladilo. Takže myslím si, že to veľmi dobre zapadlo,“ vysvetlila primátorka Turčanová, keďže neďaleký zimný štadión je jedným z mála so sedlovou strechou.

Lávku osvetľuje 14 LED svietidiel, ktoré zabezpečia funkčné a iluminačné osvetlenie. „V prípade potreby si tak bude mesto môcť meniť farby osvetlenia. Sú to LED svietidlá, čiže úsporné svietidlá, ktoré sú dnes samozrejmosťou. Sú napojené na verejné osvetlenie, čiže keď sa púšťa verejné osvetlenie, tak sa zapína aj lávka,“ dodal Reisinger.

Nové verejné osvetlenie pribudlo aj pozdĺž cyklochodníka v úseku od lávky pri Prešovskej univerzite po napojenie na jestvujúci cyklochodník Mlynský náhon. Celková dĺžka osvetľovanej komunikácie je 420 metrov s počtom 11 svetelných miest, pričom nové LED svietidlá sú kompatibilné s riadiacim systémom mesta Prešov.

Maďarsko, Budapešť, Rybárska bašta, NEST1 NEPOUZI Čítajte viac Tu je 50 tipov Travel+Leisure, kam cestovať. 10 z nich je skvelo dostupných aj pre Slovákov Kapsaliana, Kréta, dedina, kostol, chrám, zvon, zvonica, starobylý, Grécko Čítajte viac Na predaj je neobývaná dedina s kostolom, školou, hotelom. Za cenu garsónky!
debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #Cyklisti