V múzeu máp majú letecký simulátor, môžete si vyskúšať "letieť" ponad Slovensko

V Slovenskom múzeu máp v Kynceľovej pri Banskej Bystrici pribudla nová atrakcia. Je ňou letecký simulátor, vďaka ktorému budú môcť návštevníci preletieť a spoznávať celý Banskobystrický kraj i Slovensko.

20.11.2022 11:00
debata

„Dnes je badateľný trend ústupu od masového turizmu. Návštevníci sa zameriavajú na autentické zážitky, ale popri tom ich čoraz viac zaujíma samotný región, jeho udržateľný rozvoj a život miestnych ľudí. Som preto rád, že sa nám podarilo zrealizovať ďalší projekt, ktorý prepája vzdelávanie so zážitkami v cestovnom ruchu. Verím, že netradičné pohľady z neba odhalia rôzne tajomstvá nielen návštevníkom, ale aj domácim,“ uviedol Jiří Pěč, výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Stredné Slovensko, ktorého je múzeum máp členom.

Nainštalovaný program ponúka návštevníkom možnosť virtuálne pilotovať rôzne typy lietadiel od malých jednomotorových, cez bojové stíhacie až po veľké dopravné lietadlá. Má možnosti nastavenia rôznych úrovní pilotných schopností, takže pri zapnutí „pomocníka“ si zážitok užijú aj ľudia, ktorí o pilotovaní lietadla vôbec nič nevedia. Na druhej strane, skúsení piloti si vedia manuálne aktivovať rovnaké ovládacie prvky, aké sú v skutočnom lietadle a natrénovať si postupy na cudzích letiskách alebo s novými lietadlami.

Program veľmi reálne zobrazuje krajinu, nad ktorou sa letí. „Simulátor obsahuje všetky známe letiská vrátane tých malých na strednom Slovensku,“ objasňuje riaditeľ múzea Milan Paprčka. „Môžete si teda vyskúšať vzlietnuť z Dobrej Nivy alebo z Očovej a urobiť si vyhliadkový let nad Pustý hrad, Banskú Bystricu, Kremnicu či Veľkú Fatru a virtuálne spoznávať stredné Slovensko z neba,“ dodáva.

Slovenské múzeum máp v Kynceľovej predstavuje tradičné aj moderné technológie, ktorými sa v minulosti alebo súčasnosti vytvárali mapy. Je jediným múzeom na Slovensku s pieskovým modelom krajiny s rozšírenou realitou. Bolo založené na princípoch svetového trendu obohacovania zážitkov pre návštevníkov cez interaktivitu, výdobytky špičkových technológií a moderné princípy vzdelávania.

Banskobystrický samosprávny kraj podporil tento projekt sumou 2000 eur cez členský príspevok Rozvojovej agentúry BBSK v OOCR Stredné Slovensko.

stĺpy, most, večer Čítajte viac Krajina, kde nič nie je nemožné, otvára visutý most, ktorý popiera zákony fyziky tučniaky, tučniak, tučniak cisársky, antarktída Čítajte viac Tučniaky smrdia, hlásia sklamané tisíce turistov v Antarktíde. Je to 'hydina' a tak to okolo nich aj vyzerá čočík mall.tv Čítajte viac Majstri fejkov! Čočík sa bol pozrieť v kópii Hallstattu. Je tu menej Číňanov ako v tom skutočnom
debata chyba
Viac na túto tému: #múzeum máp