Kostol sv. Mikuláša v Starej Ľubovni po obnove otvorili, doteraz naň išlo viac ako 1,4 milióna eur

Farský kostol sv. Mikuláša v Starej Ľubovni má za sebou ďalšiu časť rozsiahlej obnovy, doteraz na ňu išlo viac ako 1,4 milióna eur. Exteriér prešiel rekonštrukciou v roku 2020, po jej ukončení sa pustili do obnovy interiéru. V rámci nej sa napríklad reštaurovali lavice aj baroková kazateľnica, renovovali vitráže, pribudla nová elektroinštalácia, ozvučenie, ale aj kamery na online prenosy svätých omší. Ako ďalej uviedol dekan farnosti Pavol Lacko, hoci je už kostol otvorený pre veriacich, potrebné budú ešte ďalšie práce.

20.11.2022 14:00
debata

Celková obnova kostola spočíva v troch etapách. V rámci prvej sa podľa Lacka napríklad reštaurovali fresky na severnej strane presbytéria datované okolo roku 1330 a neskôr aj fresky vo víťaznom oblúku, pričom práce boli ukončené v roku 2019.

Tiež bola zreštaurovaná vzácna krstiteľnica zo začiatku 16. storočia. Nasledovala obnova exteriéru v rámci ktorej pribudla okrem iného nová medená krytina na veži a streche, dvere aj okná, vynovila sa fasáda.

S prvými prácami na obnove vnútorných priestorov sa začalo ešte v máji minulého roka. Kostol bol počas nich zatvorený.

Vo štvrtok 17. novembra ho však posvätili a opätovne sprístupnili pre veriacich. „Obnova kostola sa vlastne ešte neskončila a ani nemá skončiť. V kostole ešte bude potrebné niektoré veci dorobiť, niektoré predmety z kostola sú ešte v štádiu čistenia a reštaurovania,“ vysvetlil Lacko. Potrebné bude podľa neho zároveň postupne zreštaurovať všetky oltáre.

Farnosť zatiaľ financovala práce bez úveru. Potrebovať však bude ďalšie financie, nemá totiž vyplatené ešte všetky práce a finančne je podľa dekana v mínuse. V rámci aktuálnej etapy tam preinvestovali viac ako 731-tisíc eur.

Celkové náklady v rámci niekoľkoročnej rozsiahlej obnovy zatiaľ na začiatku novembra tohto roka predstavovali 1,4 milióna eur. Z toho viac ako milión eur uhradila farnosť z vlastných zdrojov. Ďalších viac ako 100-tisíc eur sa jej podarilo získať od Ministerstva kultúry SR a viac ako 221-tisíc eur poskytol Prešovský samosprávny kraj. Pomohlo aj mesto Stará Ľubovňa a nadácia jednej z bánk.

Kostol sv. Mikuláša v Starej Ľubovni postavili v 13. storočí. Veľkými prestavbami prešiel v 17. až 19. storočí. Nachádza sa v ňom niekoľko kultúrno-historických pamiatok. V bočnom oltári sv. Rodiny je napríklad umiestnená vrcholnogotická socha Madony z čias okolo roku 1360, známa ako Madona z Ľubovne. Zo 16. storočia pochádza plastika Krista na kríži a kamenná krstiteľnica.

Šibenik, Chorvátsko, katedrála sv. Jakuba Čítajte viac Čo láka do najstaršieho chorvátskeho mesta viac ako more? Šibenik má dva zápisy UNESCO, padací most a zázračný kostol Cestovateľ David Slovák, Slovák behá po Slovensku Čítajte viac Slovák Slovák obehol všetkých 141 našich miest: Vieme robiť cestovný ruch, ani Geissenovcov nepotrebujeme
debata chyba
Viac na túto tému: #Stará Ľubovňa