Tu sú najlepšie a najhoršie miesta na prácu v zahraničí. Boduje náš sused

Pandémia priniesla mnohým veľké životné zmeny – presťahovali sa na vidiek do domu s veľkou záhradou, aby ďalšie lockdowny nemuseli opäť tráviť medzi štyrmi stenami bytu, kúpili si domáce zvieratko či začali pracovať z domu. A sú aj takí, čo uvažujú nad ešte väčšou zmenou – zmenou krajiny.

16.12.2022 06:00
cestovanie, dovolenka, cestovateľ, hipster,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Rovnováha medzi pracovným a súkromným životom je pre mnohých kľúčom k šťastnému životu, a preto sa rozhliadajú, ktoré krajiny im ponúknu čo najlepšie možnosti.

Expat Insider zoradil najlepšie a najhoršie miesta na prácu na základe prieskumov medzi vysťahovalcami, píše Euronews. Ak sa chcete vyhnúť sklamaniu a nájsť miesto s najlepšou pracovnou kultúrou, čítajte ďalej.

Ktoré miesta sú najhoršie na prácu?

Podľa rebríčka Expat Insider’s Working Abroad Index, ktorý zahŕňa 59 destinácií, je Cyprus treťou najhoršou krajinou, Taliansko je na druhom mieste a Turecko je hodnotené najhoršie zo všetkých.

selfie, autoportrét, mobil, smartfón Čítajte viac Zabudnite na vstup zdarma: Británia zavádza poplatky, nahrávanie fotiek tváre a súbor otázok 'na telo'

Turecká mena sťažuje život

Turecko je od roku 2017 v spodnej 10-ke a v roku 2021 malo dvojnásobok celosvetového priemeru imigrantov nespokojných s miestnou ekonomikou – 43 percent v porovnaní s 19 percentami vo svete.

Krajina v súčasnosti zápasí s podhodnotenou menou, ako aj s vplyvmi pandémie, takže nie je prekvapujúce, že niektorí sú nespokojní.

Turecko tiež dopadlo zle v podkategórii práce a voľného času, kde 32 percent pracovníkov bolo frustrovaných z pracovného času. To je dvojnásobok celosvetového priemeru, ktorý predstavuje 16 percent.

Brazílsky respondent žijúci v tejto krajine považuje „kolabujúcu menu, konzervatívne a prísne hodnoty na väčšine pracovísk a dlhý pracovný čas“ za obzvlášť ťažké.

Údaje však ukazujú, že pocity respondentov môžu byť vysoko subjektívne, údaje odhaľujú, že prisťahovalci, ktorí sú v Turecku zamestnaní na plný úväzok, v skutočnosti pracujú menej hodín, ako je medzinárodný priemer – 41,9 hodín týždenne v porovnaní so 43,2 hodinami.

Taliansko má málo pracovných príležitostí

Taliansko sa od začiatku prieskumu v roku 2014 neustále umiestňuje v spodnej desiatke. V roku 2021 boli ľudia, ktorí tu žijú a pracujú, sklamaní z miestnych kariérnych príležitostí a 56 percent ich hodnotilo negatívne v porovnaní s 33 percentami na celom svete. A až 22 percent opísalo miestnu situáciu ako „veľmi zlú“.

42 percent tiež udelilo talianskej ekonomike negatívny rating. Miera nezamestnanosti v krajine je relatívne vysoká, pohybuje sa na úrovni 9 percent.

shucestovanie, lietadlo, letisko, kufor, dovolenka, mobil, internet, čakanie, meškanie, letecká doprava Čítajte viac Toto je momentálne najspoľahlivejšia letecká spoločnosť v Európe: Zrušila len 0,3 % letov

Cyprus je v niečom dobrý, v inom zlyháva

Situácia na Cypre je zložitejšia, približne polovica respondentov – 52 percent – ??je vo všeobecnosti spokojná so svojou prácou v porovnaní so 68 percentami na celom svete.

No až 19 percent je úplne nespokojných, pričom celosvetovo táto kategória tvorí iba 5 percent.

Krajina je na poslednom mieste v oblasti istoty zamestnania – 22 percent opýtaných uviedlo, že sú v tejto oblasti veľmi nespokojní.

Kam sa teda posunúť, ak chcete skvelú rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom?

Asi neprekvapí, že dve škandinávske krajiny obsadili prvé miesta v podkategórii Práca a voľný čas.

Najlepšie to robia Dáni

Takmer polovica opýtaných v Dánsku bola úplne spokojná so svojím pracovným časom, v porovnaní s priemerom sveta na úrovni iba 27 percent.

Situácia je veľmi podobná v Nórsku, kde bolo 42 percent zamestnancov úplne spokojných so svojou pracovnou dobou. V Dánsku má pracovný týždeň len 37 hodín, takže niet divu, že sú tu zamestnanci spokojní.

Nový Zéland dosahuje dobrú rovnováhu

Nový Zéland je celkovo na druhom mieste v indexe Working Abroad Index a na štvrtom mieste, pokiaľ ide o rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom.

83 percent opýtaných prisťahovalcov bolo v tejto oblasti vo všeobecnosti spokojných – v porovnaní so 66 percentami na medzinárodnej úrovni.

Len niečo viac ako štyria z piatich ľudí hodnotili svoju istotu zamestnania priaznivo. A ak chcete zmeniť kariéru, 64 percent opýtaných si myslí, že miestne kariérne príležitosti sú pozitívne.

oslava, sviatok, priatelia Čítajte viac Nie ste talent na jazyky? Najľahšie sa udomácnite v Rumunsku. Na poslednom mieste tohto rebríčka je Česko

Kam sa nepresťahovať, ak chcete pracovať s potešením?

Ak dúfate, že zosúladíte svoju prácu a voľný čas, zistenia naznačujú, že by ste sa mali vyhnúť Kuvajtu a Japonsku.

V Kuvajte bolo 12 percent respondentov veľmi nespokojných so svojou pracovnou dobou, v porovnaní s iba 4 percentami na medzinárodnej úrovni.

V Japonsku bolo spokojných s pracovným časom iba 50 percent ľudí (v porovnaní s priemerom 66 percent). Pracovná doba v Japonsku je nad svetovým priemerom, pričom normou je tu 44,9 hodín týždenne, na rozdiel od 43,2 hodín na celom svete.

Aké sú celkovo najlepšie miesta na prácu?

Víťaz môže byť len jeden a v roku 2021 obsadil prvé miesto v indexe Working Abroad Index Taiwan. Opýtaní boli spokojní so svojou istotou zamestnania – vo všeobecnosti je tu spokojných 83 percent zamestnancov v porovnaní so 61 percentami na medzinárodnej úrovni. Úplne spokojných tu je až neuveriteľných 40 percent.

Enormných 85 percent bolo spokojných s miestnou ekonomikou a vďaka prísnym opatreniam proti šíreniu COVID-19 neboli ani vyhliadky zamestnanosti zlé.

Väčšina respondentov bola spokojná so svojím pracovným časom (74 percent), zatiaľ čo dvaja z piatich nemohli byť so svojou prácou spokojnejší – čo je takmer dvojnásobok medzinárodného priemeru.

Iba 51 percent opýtaných však mohlo pracovať z domu, na rozdiel od 78 percent v celosvetovom meradle.

Ďalší najlepší sú Nový Zéland a Česká republika

Druhý skončil Nový Zéland a tretie Česko. Európska krajina sa stabilne drží v prvej trojke a má najsilnejšie hodnotenie v kategórii práca a voľný čas. Viac ako štyria z piatich (82 percent) sú vo všeobecnosti spokojní so svojím pracovným časom a 80 percent je spokojných s rovnováhou medzi pracovným a súkromným životom.

Ak uvažujete o životnom štýle digitálnych nomádov, Česká republika môže byť pre vás to pravé miesto, pretože až 93 percent pracujúcich prisťahovalcov tvrdí, že môžu pracovať na diaľku.

Krajina má tiež nadpriemerný počet živnostníkov, 21 percent respondentov je samostatne zárobkovo činných v porovnaní s priemerom 11 na medzinárodnej úrovni.

Čočík Čítajte viac Čínska Mekka: Všade samá mešita! Čočík vám ukáže jedinečné miesto, kde sa prelínajú dve náboženstvá

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca