V týchto 5 veľkomestách všade dôjdete pešo: Pamiatky a atrakcie prepojili chodníkmi

V niektorých mestách sa bez auta takmer nikam nedostanete, lebo chýbajú chodníky či cyklocesty. Svetový trend je však jasný: ekologický prístup zahŕňa aj prestavbu ulíc na čo najpriateľskejšie k chodcom.

20.12.2022 06:00
edinburgh  skotsko Foto:
Edinburgh. Ilustračné foto.
debata

V mnohých európskych mestách sa peši dostanete k takmer všetkým pamiatkam a pozoruhodnostiam a kolesá vám chýbať rozhodne nebudú.

Budapešť

Prejdite sa po secesných bulvároch v Budapešti, aby ste si jej čaro vychutnali rukolapne. Keď začnete na východnej strane Dunaja, v oblasti, ktorá bola kedysi Pešťou, pochopíte, prečo si Budapešť vyslúžila prezývku „Paríž východu“.

Jej široké ulice sú lemované stromami a nádhernými secesnými budovami pokrytými víriacimi vzormi rastlín a kvetov.

A jediný spôsob, ako mať dostatok času na prezretie si všetkej extravagantnej výzdoby fasád, je chôdza.

Keď sa nasýtite luxusnými budovami, vydajte sa do kopcov Buda na západnej strane rieky.

Stredovekými uličkami s nízkymi domčekmi v pastelových farbách sa dostanete k neogotickej Rybárskej bašte s úchvatnými výhľadmi na Dunaj a Pešť.

Vydajte sa na vychádzku na mohutný Budínsky hrad, ktorý bol kedysi sídlom uhorských kráľov, a potom späť k vysokým vežiam Matyášovho kostola zo 14. storočia.

Budapešť a Budínsky hrad
Pochodujúci po moste Margaret bridge v Budapešti.
+14Maďarsko, Budapešť, Rybárska bašta

Benátky

Samozrejme, okrem lodí, niet iného možného spôsobu, ako preskúmať historické centrum mesta na kanáloch, jeho meandre a historické pamiatky. Malé ostrovné mesto má ideálnu veľkosť, aby ste ho preskúmali pešo.

Mnohé z jeho najznámejších pamiatok sa nachádzajú blízko seba. Vydajte sa na Námestie svätého Marka a neďaleko nájdete aj niekoľko ďalších ikonických pamiatok.

Naproti námestiu stojí 900 rokov stará Bazilika svätého Marka plná trblietavých zlatých mozaik.

Prejdite pár krokov a stojíte pod zvonicou Campanile, na ktorú sa môžete vyšplhať a nechať sa nadchnúť výhľadom na neusporiadané červené strechy mesta.

Vedľa starobylého kostola sa nachádza Dóžov palác, zdobená svetloružová gotická budova, ktorá bola kedysi sídlom hláv Benátskej republiky.

Zahnite za roh, po Riva degli Schiavoni, a dorazíte k Mostu vzdychov. Tejto stavbe z bieleho vápenca dal lord Byron poetické meno ako pripomienku trápenia väzňov, ktorí tu naposledy zazreli plávajúce mesto.

Na večerný výlet sa vydajte do židovskej štvrte, kde môžete nahliadnuť do výkladov nezávislých galérií a kóšer pekární.

Potom prejdite na Fondamenta della Misericordia, jednu z najmalebnejších ulíc pri kanáli.

Počas prechádzky okolo gotických palácov a kovaných železných mostov sa zastavte v početných rušných baroch, kde si môžete dať občerstvenie pred večerou.

cestovanie, let, lietadlo Čítajte viac Pozor, čo máte v lietadle oblečené. Pasažierka sa dostala do problémov pre frivolný korzet

Edinburgh

Preskúmajte elegantné centrum mesta Edinburgh pešo, je to jednoduché. Kompaktné historické centrum odmeňuje chodcov, no pripravte sa, že to bude trocha zaberák.

Začnite na Grassmarket, otvorenom priestranstve so starými krčmami a výhľadom zdola na Edinburský hrad.

Potom sa vydajte na ulicu Victoria Street lemovanú pestrofarebnými budovami z 19. storočia, v ktorých sa nachádzajú obchody vrátane známeho syrového obchodníka a obchodu s elegantným pánskym oblečením.

Prejdite sa po Mounde popri monumentálnych neoklasicistických budovách, v ktorých sídli Škótska národná galéria, a dostanete sa na ulicu Princes Street.

Prejdite cez ňu a pokračujte smerom na ulicu George Street, najštýlovejšiu cestu v meste lemovanú rezidenciami z 19. storočia a luxusnými obchodmi.

Prípadne sa potúlajte po Royal Mile a hodikedy odbočte do tmavých vedľajších ulíc, lebo práve tu zažijete skutočnú chuť stredovekého Edinburghu.

Na úpätí kopca si odskočte do kráľovského paláca Holyroodhouse. Potom vykročte do trávnatého parku Holyrood a vydajte sa na Arthur's Seat, kde nájdete fascinujúce výhľady až na more.

vianocne trhy, bratislava 2017, advent, Čítajte viac Je to doma! Bratislava má podľa TikTokerov jeden z najkrajších vianočných trhov v Európe. Koľko hashtagov získal?

Sevilla

Bez veľkých itinerárov sa prechádzať po historickom centre Sevilly je skvelý spôsob, ako naraziť na monumentálne barokové kostoly týčiace sa nad malými tapas barmi.

Keď sa príjemne stratíte v úzkych uličkách, nasmerujte svoje kroky k obrovskej gotickej katedrále. Pokochajte sa zložito zdobeným maurským minaretom, známym ako La Giralda.

Vyhľadajte grandióznu Kolumbovu hrobku a honosný oltárny obraz kostola, ktorý sa rozpína od podlahy až po strop.

Čo by kameňom dohodil, je Real Alcácar, komplex pozostávajúci z palácov, opevnení, vonkajších bazénov a olivových hájov spájajúcich štýl mudéjar s európskymi vplyvmi.

Prejdite trochu ďalej a dostanete sa na Plaza de Espana, námestie, ktorého korunou je rozsiahly polkruhový pavilón zdobený pestrofarebnými dlaždicami.

Dubrovník, Chorvátsko, dovolenka, cestovanie, loďky, člny, more Čítajte viac Hranice zmiznú, zmenárne tiež. Cesta do Chorvátska bude od januára jednoduchšia

Lisabon

Metropola Portugalska nepatrí medzi rovinaté miesta, no napriek tomu sú prechádzky jej ulicami príjemné. Vyberte sa na hociktorý kopec a mesto sa vám za námahu odmení čarovným západom slnka. Prechádzka smerom nahor je istým spôsobom, ako sa nechať uchvátiť niektorým z mnohých panoramatických výhľadov.

Na Miradouro de Santa Luzia alebo Miradouro das Portas do Sol sa ľudia večer stretávajú, aby sledovali červenú vyhasínajúcu oblohu nad mestom a riekou Tagus.

Alebo sa vyberte preskúmať historickú štvrť Alfama, ktorá je labyrintom kľukatých uličiek lemovaných pastelovými domami s kaviarňami.

Vo večerných hodinách sa poprechádzajte úzkymi uličkami a započúvajte sa do zvukov melodickej hudby fado vychádzajúcej z miestnych reštaurácií.

Keď sa nechcete príliš nachodiť, zamierte do mestskej časti Baixa pri nábreží. Po zemetrasení v roku 1755 bola táto štvrť úplne prestavaná a dnes sa hrdí širokými elegantnými ulicami v mriežkovom vzore.

Bulváry sú lemované peknými dláždenými apartmánmi v štýlovom neoklasickom dizajne známom ako Pombaline.

Určite sa zastavte v jednej z mnohých pekární v tejto štvrti na pastel de nata, typický koláčik plnený vaječným krémom, a množstvo ďalších lákavých pochúťok.

shucestovanie, lietadlo, letisko, kufor, dovolenka, mobil, internet, čakanie, meškanie, letecká doprava Čítajte viac Toto je momentálne najspoľahlivejšia letecká spoločnosť v Európe: Zrušila len 0,3 % letov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chôdza #pešia zóna