Jedno z najkrajších miest Talianska núka 30 000 za presťahovanie, zmeníte si trvalý pobyt?

Mesto na juhu Talianska, ktoré, podobne ako mnohé ďalšie v krajine, zápasí s odlivom obyvateľov, ponúka tým, ktorí sa tam chcú presťahovať, až 30 000 eur.

19.12.2022 06:00
debata

Presicce-Acquarica je čarovné sídlo, ktoré leží na samom opätku apeninskej čižmy a má všetko, čo k talianskym mestečkám patrí: kamenné domy, romantické uličky, úchvatné výhľady a blízke more. Napriek tomu mnoho jeho príbytkov zíva prázdnotou a počet obyvateľov klesá.

Dôvod je jednoduchý, obyvatelia sa sťahujú do väčších miest, kde hľadajú lepšie pracovné príležitosti.

Svojmu osudu sa však Presicce-Acquarica rozhodla vzdorovať a zaumienila si prilákať nových majiteľov domov, ktorým prisľúbila granty, ak si kúpia nehnuteľnosť a zaregistrujú si tu trvalý pobyt.

Darčeky, stimuly, granty

Presicce-Acquarica – obec pozostávajúca z dvoch miest Presicce a Acquarica del Capo – leží na južnom cípe talianskeho regiónu Apúlia.

Je nádherná, no okrem svojho pôvabu láka nových obyvateľov aj na štedré peňažné stimuly.

Podrobnosti o schéme sa stále kryštalizujú, no prihlášky budú čoskoro dostupné na webovej stránke radnice.

Aby sa jednotlivci alebo rodiny mohli o granty uchádzať, musia presunúť svoje oficiálne bydlisko do tohto mesta na juhu Talianska.

Sú tiež povinní investovať do domu postaveného pred rokom 1991, ktorých je tu približne tretina zo všetkých budov.

Náklady na kúpu sa budú dotovať z grantu, ktorý poskytne mestské zastupiteľstvo. Finančná pomoc sa môže použiť aj na pokrytie nákladov na rekonštrukciu.

Pre budúcich vlastníkov bytov je k dispozícii maximálne 30 000 eur.

Mesto tiež ponúka stimuly na pomoc v boji proti starnutiu obyvateľstva mesta. Po 60 pôrodoch oproti 150 úmrtiam v minulom roku sa Presicce-Acquarica rozhodla prideliť každému novorodencovi 1000 eur.

Jedno z najkrajších talianskych mestečiek

Presicce-Acquarica sa nachádza v oblasti známej ako Salento, ktorá je známa svojou takmer nedotknutou prírodou. Mestečko v jej srdci mnohí považujú za jednu z najkrajších dedín Talianska.

Ulice historického centra lemujú majestátne barokové paláce a hlavné námestie zdobí bohato zdobený kostol.

Okolitá krajina je plná olivových hájov a vysoko kvalitný olej vyrobený z týchto stromov vyslúžil mestu prezývku „mesto zeleného zlata“.

rovinj, chorvátsko, leto, dovolenka, Istria, more Čítajte viac Víťaz rebríčka je jasný! Najkrajšie európske plážové mesto nájdete v Chorvátsku

Toto miesto je unikátne stretom dvoch morí, Jadranského a Iónskeho, ktoré sa miešajú pri myse Santa Maria di Leuca. Iónske more je slanšie, má blahodarný účinok najmä pri kožných či dýchacích ťažkostiach.

Tyrkysové vody Iónskeho mora a pobrežné mestá Gallipoli a Santa Maria di Leuca sú vzdialené len pár minút jazdy autom.

Apúlia je známa svojou starobylou architektúrou, tamojšie biele domy s typickými kužeľovitými strechami sa nazývaných „trulli“.

Kto miluje relax pri vode, môže zamieriť takmer hocikam, všade ho bude čakať krásne pobrežie, strediská ponúkajú aj dobré podmienky na rybolov.

Pobrežie je členité, na výber sú tu piesočnaté pláže, ale aj vápencové skaly, okolo ktorých dokonale šnorchluje.

hračky, plyšáky Čítajte viac Talianske prímorské mesto zaplavili plyšové mačky. Zachránia ľudí pred katastrofou? Vladimir Putin, Rusko, voľby, moskva Čítajte viac Ježiško Putin? Rozdal Rusom zlatý iPhone, lyže, dovolenku. Malý Sibírčan dostal kravu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Apúlia