Nová výstava Hradného múzea vo Fiľakove priblíži históriu výroby tradičných oblátok

Najnovšia výstava Hradného múzea vo Fiľakove s názvom „Sladké Vianoce“ predstaví zariadenia na výrobu oblátok – takzvané oblátnice vyrábané dedinskými kováčmi. Ako informovala riaditeľka Hradného múzea vo Fiľakove Viktória Tittonová, vernisáž historickej výstavy sa uskutoční vo štvrtok 1. decembra o 16:00 v galérii Mestského vlastivedného múzea. Výstava bude pre verejnosť sprístupnená do 31. januára 2023.

27.11.2022 15:00
debata

„Návštevníci uvidia na vidieku kedysi bežne používané a pre územie Palócov typické oblátnice na „mlynárske koláče“, ďalej oblátnice na vianočné oblátky, charakteristické pre celé územie historických žúp Novohrad a Gemer-Malohont, a v neposlednom rade oblátnice na hostie, známe v cirkevnom prostredí,“ popísala riaditeľka.

Na výstave budú prezentované okrem mnohorako zdobených oblátnic pochádzajúcich z územia historického Novohradu a Gemera-Malohontu – prostredníctvom ďalších dobových predmetov a multimédie – aj paralely motívov vyrytých do kovu. Exponáty pochádzajú zo zbierok súkromného zberateľa Vilmosa Ladóczkiho, Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote, Novohradského múzea a galérie v Lučenci, fiľakovského františkánskeho kláštora, Hradného múzea vo Fiľakove a z digitálnej zbierky starých fotografií Zoltána Schnelczera.

Pečenie oblátok sa často spomína v kuchárskych knihách ranonovovekej Strednej Európy a historického Uhorska. Roľnícke obyvateľstvo sa s oblátkami ako jedlom stretlo prostredníctvom katolíckej cirkvi, keďže stredovekým zvykom bolo, že kňazi, kantori a učitelia prinášali rodinám na Vianoce oblátky, za ktoré dostávali dary, v prípade učiteľov aj peniaze. Tieto oblátky sa jedli ako obradové jedlo na štedrú večeru. Tento zvyk – ktorý u nás výnimočným spôsobom pretrval až do 20. storočia – sa po reformácii zachoval aj v evanjelickej cirkvi.

Založeniu Hradného múzea vo Fiľakove v apríli 2007 predchádzala rekonštrukcia interiéru Bebekovej bašty i jeho adaptácia na múzejné účely. Múzeu bol pri založení delimitovaný majetok Mestského múzea a pridelený do správy Fiľakovský hrad. Hradné múzeum organizuje krátkodobé výstavy v galérii Mestského vlastivedného múzea a v Bebekovej bašte. Areál Fiľakovského hradu hostí počas roka rôzne podujatia pre verejnosť.

Řecko nás baví, Grécko, bloger Čítajte viac Cestovateľ Zdeněk: Do Grécka choďte autom, vyhnete sa tak miestam so zlým počasím Budapešť, Budínsky hrad, Dunaj, Maďarsko, reťazový mosto Szechenyi, Bazilika sv. Štefana, Maďarský parlament, Matyášov kostol Čítajte viac Tajomné jaskyne pod Budínskym hradom ukrývali vojenskú nemocnicu aj štátne zlaté zásoby
debata chyba
Viac na túto tému: #Fiľakovo #Fiľakovský hrad