Dokončili najvyšší mrakodrap EÚ Varso Tower. Stoja za ním Slováci, no týči sa u susedov

Európska únia si na konto pripísala ďalší rekord: práve dokončili výstavbu najvyššej budovy Varso Tower. Meria slušných 310 metrov a nenachádza sa v západnej Európe, ako by niekto mohol tipovať. Jej názov však prezrádza jej umiestnenie.

02.12.2022 06:00
Varšava, Poľsko, Varso Tower Foto:
Varšava
debata (9)

Pre porovnanie, Eurovea Tower, prvý oficiálny slovenský mrakodrap, bude merať 168 metrov. Varso Tower však svojimi mierami predbehla aj doterajšieho držiteľa titulu najvyššej stavby EÚ, Commerzbank Tower v nemeckom Frankfurte, ktorá má 259 metrov. Nová veža je zároveň šiestou najvyššou v Európe. Najvyššou budovou v Európe je Lachta Centrum v Petrohrade, meria 462 m.

Varso Tower sa týči nad metropolou Poľska, Varšavou. Budova bude mať 53 poschodí a zmiešanú funkciu, miesto si tu nájdu kancelárie, reštaurácie aj dve vyhliadkové plošiny.

Mrakodrap, ktorý navrhla britská architektonická firma Foster + Partners, je charakteristický svojím trojitým skleneným priečelím a približne 80-metrovou vežou korunujúcou vrchol.

Plnú výšku dosiahla 20. februára 2021 a dokončili ju na jeseň 2022, otvorenie vyhliadkovej plošiny je naplánované na prvú polovicu roku 2023.

Výstavba prebieha na pozemku s rozlohou 1,72 hektárov, ktorý v roku 2011 odkúpila od PKP slovenská spoločnosť HB Reavis za približne 171 miliónov zł. Odhadované náklady na výstavbu boli približne 500 miliónov eur (2,27 miliardy zł v roku 2021).

Stavebné povolenie pre Varso vydali úrady v decembri 2016, stavebné práce sa začali ešte v ten istý mesiac.

O tom, že veža sa stane nie len symbolom Poľska, ale aj EÚ, niet pochýb.

Pôvodne sa projekt volal Chmielna Business Center, no neskôr ho zmenili na Varso, pomenovanie dostal po Varsovii, latinskom názve Varšavy.

Slúži ako vstupná brána do nového obchodného parku Varso Place. Nachádza sa v centre Varšavy, na rohu ulíc Chmielna a Jána Pavla II. Celý komplex má spojenie s Varšavskou centrálou, hlavnou železničnou stanicou v meste.

Ako „sociálne srdce“ projektu pôsobí vo vnútri veže Varso uzavreté námestie so stromami a lavičkami, ktoré poskytuje pokojné prostredie pre nájomníkov budovy aj verejnosť, ktorá má cez námestie prístup k neďalekým obchodom a podnikom.

Verejnosť sa môže nadchnúť pohľadom z vyhliadkovej plošiny Vista na 53. poschodí, vo výške 230 metrov, ktorá je prístupná cez dva panoramatické výťahy.

Na 49. poschodí nájdu návštevníci plne upravený terasový bar, ktorý prekoná rekord v najvyššie položenej záhrade vo Varšave.

nepouzivat, Emirates, Čítajte viac V tejto reklame nik nezomrel! Letuška sa postavila na vrchol najvyššej budovy sveta drevo Čítajte viac Najvyšší drevený mrakodrap sveta bude mať 100 metrov. Nahradí raz drevo betón? nepouzivat, hotel InterContinental Shanghai Wonderland Čítajte viac Čoskoro otvoria nový 'podzemný' hotel. Stavali ho 10 rokov

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #HB Reavis Group #Varšava #mrakodrap