Štúdia tvrdí, že ak si chcete zachovať duševné zdravie, musíte sa presťahovať

Správa o duševnom stave sveta je najväčšou štúdiou svojho druhu a sleduje úrovne duševného zdravia v 34 krajinách, vrátane piatich európskych krajín, kde sa hovorí buď anglicky, francúzsky alebo španielsky.

13.12.2022 06:00
debata (1)

Výskumníci z neziskovej organizácie Sapiens Lab, sa dopracovali k výsledkom, ktoré prekvapili aj ich samých. Analyzovali pritom päť rôznych oblastí dôležitých pre duševnú pohodu ako nálada, nazeranie na život, vzťah k sebe a ostatným, motivácia…

Štúdia zhromaždila údaje od 223 000 respon­dentov zo všetkých vybraných krajín. Výskumníci požiadali každého respondenta, aby vyplnil 15-minútový anonymný dotazník a opísal svoj blahobyt na 200-bodovej stupnici.

Čína, turisti, Peking, Zakázané mesto Čítajte viac Kurz čínskej mentality: Čo zaskočí turistov v najľudnatejšej krajine?

Mnohé časti sveta sa do výskumu nedostali, správa zahŕňa krajiny z Latinskej Ameriky, Stredného východu, Afriky, kontinentálnej Európy a anglosaských oblastí – USA, Kanadu, Spojené kráľovstvo, Austráliu a Nový Zéland.

Nie je prekvapením, že jedným z hlavných zistení bolo, že duševné zdravie na celom svete sa počas pandémie zhoršilo. Po 8-percentnom poklese v roku 2020 duševné zdravie v roku 2021 naďalej klesalo, ale pomalším tempom, o 3 percentá.

Bola zjavná silná korelácia medzi prísnosťou opatrení proti šíreniu COVID-19 v konkrétnych krajinách a zhoršujúcim sa duševným zdravím, najmä vo vekovej kategórii 18 – 34 rokov.

Jedným z najzaujímavejších zistení však je, že duševná pohoda bola celkovo najhoršia v anglicky hovoriacich krajinách; najlepšie úrovne duševnej pohody, naopak, dosahovali latinskoamerické a iné európske krajiny.

Prekvapivo krajiny s vyšším HDP na obyvateľa mali v skutočnosti horšie duševné zdravie ako krajiny s nižším HDP. To dokazuje, že život v spoločnostiach, ktoré sa vždy ženú za rastom, nemusí byť pre naše duševné zdravie dobrý.

Zlé pocity sa u ľudí vyskytovali tiež v krajinách silne zameraných na individualizmus a výkon.

spánok, žena, spiaca žena, noc, posteľ, budík Čítajte viac Ako sa žije v hongkonských truhlách? Byt veľký 1,9 m² šetrí peniaze

Spomedzi 34 krajín zapojených do štúdie malo najnižšie skóre duševného zdravia Spojené kráľovstvo a Južná Afrika.

Respondenti z oboch krajín mali priemerné skóre duševného zdravia 46 percent a dokonca až 36 percent z týchto obyvateľov sa označilo za utrápených.

Medzi 10 najnižšími krajinami sa umiestnili USA, Kanada, Austrália, Nový Zéland a Írsko.

Celkovo najlepšie však dopadli latinskoamerické a španielsky hovoriace krajiny – 6 španielsky hovoriacich krajín sa umiestnilo v prvej desiatke.

Z piatich európskych krajín sa do prvej desiatky dostali 3: pričom Španielsko je na druhom mieste, Švajčiarsko na piatom a Belgicko na ôsmom mieste.

Veľkým faktorom je nerovnosť, keďže podľa Giniho indexu sa nerovnosť v mnohých západných krajinách zvýšila, na rozdiel od Latinskej Ameriky, kde sa znižuje.

Zurich, Švajčiarsko, Zürich, mesto, rieka, Čítajte viac Boháči sa vlani sťahovali kvôli COVIDu. Tieto mestá sú podľa nich bezpečné

Na prvom mieste rebríčka duševnej pohody sa umiestnila Venezuela s priemerom 92 percent.

Dobre sa darilo aj krajinám strednej a západnej Afriky, do prvej dvadsiatky sa dostali Konžská demokratická republika, Nigéria, Kamerun a Pobrežie Slonoviny.

Jedným z najšokujúcejších zistení správy bolo, že duševná pohoda mladých ľudí na celom svete konštantne klesá. Vedci predpokladajú, že to môže byť dôsledok života v „internetovom a nespravodlivom svete“.

Naopak, staršie generácie majú na celom svete oveľa vyššie skóre duševného zdravia, pričom šťastie vrcholí približne vo veku 70 rokov.

sťahovanie, spoločné bývanie Čítajte viac Sťahujete sa? Týmto miestam sa vyhnite! Alebo radšej (skoro) celej Európe České Švajčiarsko, Pravčická brána Čítajte viac Top 5 miest na výlety v Česku: Mesto obrov, protiepidemická kaplnka, kastelán-optik

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #duševné zdravie