Mesto na kanáloch sa chce zbaviť opitých turistov, najmä jedného národa. Spustí odstrašujúcu kampaň

Amsterdam na jar začne odstrašujúcu kampaň, ktorou chce bojovať proti turistom, ktorí do holandskej metropoly cestujú za alkoholom, drogami a sexom.

06.12.2022 06:00
Amsterdam, Holandsko, mesto Foto:
Amsterdam
debata

Zahraničných výtržníkov sa chce zbaviť pomocou cielenej reklamy a nových obmedzení. Informoval o tom The Times, podľa ktorého sa mesto najprv zameria na britských cestovateľov, ktorých považuje za hlavnú hrozbu a ničiteľov pokoja a pohody v uliciach a na kanáloch zo 17. a 18. storočia.

Amsterdamskí úradníci uviedli, že pôjde o „cielenú digitálnu kampaň odrádzajúcu zahraničných návštevníkov, ktorí do Amsterdamu prichádzajú iba za alkoholom, drogami a sexom“.

„Je potrebné prijať opatrenia, aby sme zabránili nepríjemnostiam a preľudneniu. Amsterdam je svetové mesto a ruch a život k nemu patrí, ale aby sme ho udržali nažive, musíme zvoliť obmedzenie namiesto nezodpovedného rastu,“ uviedol zástupca amsterdamskej starostky Sofyan Mbarki, ktorý má na starosti opatrenia v oblasti cestovného ruchu.

Benátky, Taliansko, gondoly Čítajte viac Jesenný eurotrip? Najdrahšími mestami Európy sú Amsterdam a Benátky. Najlacnejšie vás zaskočí...

Amsterdamské coffeeshopy sú magnetom na hlučné rozlúčky so slobodou. Opité či zdrogované skupinky mladých mužov chodia do slávnej mestskej štvrte červených lucerien, ktorá je preslávená svojimi nevestincami s prostitútkami za výkladmi, čo sa príliš nepáči miestnym obyvateľom.

Úradníci sa preto obávajú, že sa z centra stala pohoršujúca turistická atrakcia, ktorá má ďaleko od romantickej minulosti prístavného mesta.

Kampaň s názvom „držte sa ďalej“ sa spočiatku zameria na britských turistov. Pokiaľ bude úspešná, mesto ju zacieli aj na potenciálnych výtržníkov z iných krajín.

Mbarki predstavil niekoľko opatrení, vrátane zákazu fajčenia marihuany v uliciach v centre mesta, zníženia počtu rozlúčok so slobodou a večierkov alebo obmedzenie plavieb po rieke.

Plánuje sa tiež premiestnenie asi stovky nevestincov zo štvrte Wallen neďaleko amsterdamskej hlavnej stanice.

Mestská rada tiež skúma, či by bolo možné zakázať predaj hašiša a marihuany po 16. hodine od štvrtka do nedele.

Mbarkiho plán si kladie za dlhodobý cieľ udržať turistický ruch pod hranicou desiatich miliónov prenocovaní ročne; ich počet sa takmer zdvojnásobil z 5,3 milióna v roku 2010.

Jedným z dlhodobých mestských projektov, pokiaľ sa podarí prekonať právne problémy, je obmedzenie počtu lacnejších hotelov a prázdninových prenájmov cez Airbnb.

Hotely „strednej kvality“ by v prípade schválenia boli podporované dotáciami na prestavbu priestorov na byty alebo kancelárie.

Rada chce tiež rokovať s pohostinským sektorom o dohode, ktorá stanovuje maximálny počet lôžok v meste.

Skutočným cieľom je dostať Amsterdam z trhu s lacnými zájazdmi za večierkami, ktoré do mestskej ekonomiky vracajú len málo, ale vytvárajú nepríjemnosti.

„Chceme sa zbaviť komerčných večierkov, ktoré zarábajú na vulgárnej turistickej zábave v už aj tak obmedzenom verejnom priestore v centre mesta: zábave, ktorá neberie žiadny ohľad na obyvateľov Amsterdamu, ktorí v meste žijú alebo pracujú,“ povedal Mbarki.

Bielovodská dolina, Vysoké Tatry Čítajte viac Oázy ticha: Tri nádherné a málo navštevované kúty Tatier. Poznáte ich? oslava, sviatok, priatelia Čítajte viac Nie ste talent na jazyky? Najľahšie sa udomácnite v Rumunsku. Na poslednom mieste tohto rebríčka je Česko Nemecko, Vianoce, domček, výzdoba, svetielka, ozdoby, dekorácie Čítajte viac Dom tejto babičky priťahuje turistov z celej Európy. Pozrite sa, prečo
debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #Amsterdam