Spišská Nová Ves tento rok na vianočnej výzdobe šetrí. Takto

Mesto Spišská Nová Ves sa v rámci šetrenia bežných výdavkov rozhodlo v tomto roku nerozširovať vianočnú výzdobu. Ako ďalej uviedol vedúci oddelenia komunálneho servisu Peter Hamrák, v rámci úsporných opatrení budú inštalované iba tie časti vianočnej výzdoby, kde sú použité úsporné LED žiarovky. Prvá vianočná výzdoba sa objavila v centre mesta, ako každý rok, na konci novembra. Výzdoba kompletne celého mesta bude dokončená do 15. decembra.

07.12.2022 15:00
debata

Podľa Hamráka je správa verejného osvetlenia vrátane dodávky elektrickej energie v správe externej spoločnosti. „Mestu tak nevzniknú dodatočné náklady v súvislosti s vianočným osvetlením,“ poznamenal.

Medzi už tradičnú výzdobu v Spišskej Novej Vsi patrí od roku 2014 adventný veniec s priemerom štyri metre a obvodom dvanásť metrov osadený na miestnej fontáne.

Okrem venca sa po roku dočkalo vianočnej výzdoby aj priečelie radnice, balkón s pohľadom na juh mesta aj socha Immaculaty a zvon. Pri evanjelickom kostole a Radnici zo Zimnej ulice stojí zase veľký živý vianočný strom z tamojších mestských lesov.

„Svetelné reťaze boli inštalované na štyroch balkónoch kostolnej veže rímskokatolíckeho farského kostola, radnicu zdobia ako každý rok štyria svetelní anjeli,“ vymenoval Hamrák.

Ďalšou tradíciou je aj 28 živých vianočných stromčekov, ktoré lemujú chodníky pred Radnicou. Tie každoročne zdobia deti materských a základných škôl pôsobiacich na území mesta. Pred Levočskou bránou bude tiež inštalovaný betlehem s drevenými sochami.

Rusko, Vladimir Putin, Ukrajina Čítajte viac Vyhrá Putin? Európa čelí dileme, či zapnúť, alebo nie. Tma bude jeho víťazstvom turistika, more, ruksak, žena Čítajte viac KVÍZ: Spoznáte tieto známe slovenské miesta a pamiatky podľa opisu?
debata chyba
Viac na túto tému: #šetrenie #Spišská Nová Ves #Vianočná výzdoba