Vianočné trhy vymysleli v roku 1294 u našich susedov. Dnes sú cestovateľským lákadlom

História vianočných trhov siaha do stredovekej Viedne, kde sa konali už v roku 1294. "V niektorých mestách sveta sa stali cestovateľským lákadlom a obľúbenou destináciou predvianočnej turistiky," priblížila etnologička zo Slovenskej akadémie vied (SAV) Zuzana Beňušková.

12.12.2022 09:00
debata

Okrem stánkového predaja predmetov sa počas nich uskutočňujú aj kultúrne programy a charitatívne akcie. Zároveň poskytujú možnosť občerstviť sa v jarmočnej atmosfére tradičnými výrobkami.

„Na Slovensku sú to plnené lokše, cigánska pečienka, klobásky, husacina, hriate, medovina, vianočný punč, grog či varené víno,“ doplnila etnologička. Súčasťou trhov je podľa nej aj vianočná dekorácia námestia, ako rozsvietený strom či betlehem.

„V mestách Slovenska sa organizujú aj obchodné vianočné trhy v zastrešených priestoroch,“ podotkla Beňušková.

Návštevníci počas otvorenia vianočných trhov na...
Na snímke návštevníci počas otvorenia...
+10Rozsvietením vianočného stromčeka sa v piatok...

Tie využívajú komerčný potenciál predvianočného obdobia na predaj na jednom mieste. Veľké nákupné centrá podľa nej začínajú vianočnú atmosféru vytvárať výzdobou začiatkom novembra a s vianočným tovarom sa ľudia stretávajú už na sviatok Pamiatky zosnulých.

„Súčasťou obchodnej stratégie je aj predaj vianočných stromčekov a rýb v exteriéroch a pri parkoviskách nákupných stredísk. Od decembra v nákupno-zábavných centrách vianočnú atmosféru podporujú aj stánky a kultúrne programy s miestnou vianočnou tematikou,“ priblížila etnologička. Globálne prostredie sa tak podľa nej stretáva s lokálnymi tradíciami.

Doplnila, že sa na nich ponúkajú podobné produkty ako na vianočných trhoch na námestiach. Napríklad dekorácie, med, oblátky, adventné vence či darčeky. „Neráta sa však s konzumovaním priamo pri stánkoch, ako je to na námestiach, aj preto, lebo nákupné centrá majú svoje reštauračné zariadenia,“ podotkla Beňušková.

Rusko, Vladimir Putin, Ukrajina Čítajte viac Vyhrá Putin? Európa čelí dileme, či zapnúť, alebo nie. Tma bude jeho víťazstvom vianocne trhy, bratislava 2017, advent, Čítajte viac Je to doma! Bratislava má podľa TikTokerov jeden z najkrajších vianočných trhov v Európe. Koľko hashtagov získal?
debata chyba
Viac na túto tému: #vianočné trhy