Milujete Taliansko? Toto sú 4 najväčšie chyby, ktorých sa môžete v krajine dopustiť

Každý, kto sa vyberie na dovolenku na obľúbený Apeninský polostrov, rýchlo si uvedomí, že hoci Taliani sa do veľkej miery spoliehajú na cestovný ruch, neprinútilo ich to vo veľkom študovať cudzie jazyky.

30.12.2022 06:00
Grado, mesto, kanál, Taliansko, Foto:
Grado. Ilustračné foto.
debata

Anglicky či nemecky sa dohovoríte vo veľkých hoteloch, no nie je pravidlom, že v menších penziónoch alebo obchodoch vedia zamestnanci inú reč ako svoju vlastnú. A to platí aj o mladých ľuďoch. Nakoniec si však aj tak svoju dovolenku v Taliansku každý užije, nedostatky v cudzích jazykoch totiž vynahradí srdečnosť miestnych a neopakovateľná príroda a pamiatky.

Kto sa však chystá do Talianska na dlhšie, nemal by podceňovať nutnosť naučiť sa taliansky. V bežnom živote, na úradoch a pri konverzáciách bude jazyková bariéra spôsobovať problémy. Neznalosť jazyka tu tiež znamená, že pracovné príležitosti budú veľmi obmedzené.

Cefalú pod skalou Rocca.
Cefalù
+17Burano

Je tiež ťažké nájsť si priateľov a cítiť sa ako súčasť komunity.

Damien O’Farrell, ktorý sa do Talianska presťahoval pred 35 rokmi, zhrnul pre Euronews niekoľko chýb, ktorých by sa mali prisťahovalci vyvarovať.

lyžovačka, sneh, tatry, štrbské pleso, lyže, lanovka, sedačka, zima Čítajte viac V Taliansku štartuje lyžiarska sezóna, podnikatelia očakávajú kratšie pobyty

Ďalšou radou je nespoliehať sa príliš na všetky rady a tipy na internete, nemusia totiž byť správne a dôveryhodné. To platí podľa O’Farrella o akejkoľvek krajine, kam sa chcete presťahovať – treba si dávať pozor, odkiaľ informácie čerpáte.

Skupiny a fóra prisťahovalcov na internete sú vynikajúcim spôsobom, ako si môžu členovia vymieňať tipy a navzájom sa povzbudzovať, no tieto informácie by nikto nemal považovať za odborné či právne poradenstvo.

Zatiaľ čo niektoré aspekty života prisťahovalcov si môžete vyriešiť sami, daňové, imigračné alebo právne záležitosti je najlepšie prediskutovať s odborníkom, zdôrazňuje O’Farrell.

Dubrovnik Čítajte viac Bloomberg zverejnil top destinácie digitálnych nomádov: Európa ich má 6, boduje Chorvátsko či Taliansko

Taliansko a jeho kultúra vie byť poriadne nabitá. „Niektorí ľudia nemusia okamžite pochopiť všetky kultúrne pravidlá Talianska a to je v poriadku,“ hovorí O’Farrell.

Aj po mnohých rokoch života v Taliansku nie je nič zlé na tom, že si občas potrebujete oddýchnuť. „Príležitostne budú ľudia potrebovať nejaké ‚lahôdky‘ zo svojej domovskej krajiny,“ hovorí.

Nečakajte, že to bude jeden veľký dolce vita, upozorňuje prisťahovalec. Pre O'Farrella sú najväčšou chybou, ktorú potenciálni prisťahovalci robia, príliš romantické predstavy o Taliansku.

„Ľudia očakávajú, že sa presťahujú do dediny uprostred ničoho a vybudujú si prosperujúcu kariéru,“ hovorí, „ale to sa nestane.“ Reč je o ponukách poloopustených talianskych dedín, ktorým vymierajú obyvatelia a starostovia sa rozhodnú ponúknuť miestne domy za euro, no s podmienkou, že prisťahovalci tu investujú a budú niekoľko rokov žiť a podnikať.

Pre niektoré povolania nemusí byť Taliansko tým najlepším miestom. „Ak sa chcete ponoriť do krajiny, ktorá je bohatá na kuchyňu, históriu a kultúru, potom je to iný príbeh.“

Trieste, Terst, Taliansko, cestovanie, turistka, dovolenka Čítajte viac Ponuka, aká sa neodmieta! Severotaliansky región vám za návštevu zaplatí. Podmienky? Takmer žiadne

O’Farrell dodáva, že to, kde sa v Taliansku rozhodnete žiť, by malo závisieť aj od vašej ekonomickej situácie.

„Malé dediny majú menej príležitostí na dobre platené pracovné miesta, ale ak môžete pracovať na diaľku, môžete tam nájsť lacnejšie bývanie,“ hovorí.

Jedným z najlepších spôsobov, ako zistiť, či je Taliansko pre vás to pravé, je podľa O’Farrella najskôr absolvovať skúšobnú dobu.

tropická pláž, Indonézia, Bali, dovolenka, cestovanie, leto, lode, more, člny Čítajte viac Taliansko zhabalo ruským oligarchom vily a jachty za 143 miliónov. Pozrite sa na ne!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko